Topnyheder

Undersøgelser viser markant færre udsplattede insekter på bilerne

Nye undersøgelser bekræfter den tendens, som tidligere studier har vist: At mængden af insekter er drastisk nedadgående.

Et insekt sidder på forruden af en bil
To undersøgelser af hhv. bilernes front og nummerplader viser et stort fald i antallet af udsplattede insekter. Foto: desrie.govender/flickr/CC 2.0

To nyere undersøgelser - det ene dansk og det andet engelsk - har undersøgt mængden af udsplattede insekter på biler og fandt et tydeligt fald i forekomsten af udsplattede insekter. Et andet nyt studie af insekternes udbredelse i et vandløb i et tysk naturreservat viser en lignende tilbagegang. Det skriver The Guardian.


I det danske studie fandt forsker Anders Pape Møller fra det franske Paris-Sud University en nedgang på hele 80 pct. af mængden af insekter på bilers forruder over en 21-årig periode fra 1997 til 2017. Samtidig fandt han et fald i antallet af svaler, der lever af netop insekter.


I gennemsnit undersøgte han 65 biler hver sommer på den samme strækning og tog højde for tidspunktet på dagen, temperaturen, vindhastigheden og datoen.


Anders Pape Møller siger til The Guardian, at årsagen nok er "lidt af det hele", men tilføjer, at højere temperaturer kan spille en væsentlig rolle.


"I mine 50 år er temperaturen i april, maj og juni øget med gennemsnitligt 1,5 grader celsius i det område, jeg undersøgte. Mængden af regn er steget med 50 pct. Vi taler om dramatiske forskelle," siger han.Højere temperaturer menes også at være den største faktor bag tilbagegangen af insekter i et vandløb i et tysk naturreservat. I dette tyske studie fandt forskerne en tilbagegang i antallet af insekter på 81,6 pct. over en periode fra 1969 til 2010, og den eneste væsentlige forandring i området, var en temperaturstigning, lyder det fra forskerne bag studiet. De målte en stigning i vandets temperatur på 1,88 grader celsius.


'Vores resultater indikerer, at klimaforandringerne allerede har påvirket systemer markant, selv i beskyttede områder', skriver forskerne, som til gengæld fandt en øget artsdiversitet på 22,7 pct.

En person holder et såkaldt splatometer op til en nummerplade
Det såkaldte splatometer. Foto: Kent Wildlife Trust

Det andet studie, der målte forekomsten af insekter på bi ler, undersøgte nummerplader og fandt ligeledes en markant nedgang. Her blev knap 700 nummerplader i Kent, England, sidste år målt af frivillige ved hjælp af et såkaldt 'splatometer', og indberetningerne blev sammenlignet med en lignende undersøgelse fra 2004. Resultatet var 50 pct. færre insekter i 2019.


"The mest overraskende var, hvor sjældent vi rent faktisk fandt noget på nummerpladen overhovedet," siger Paul Tinsley-Marshall, forsker i anvendt økologi og ledende medarbejder ved NGO'en Kent Wildlife Trust, der stod bag undersøgelsen.


"Jeg synes, det er ret tydeligt, at noget katastrofalt er undervejs," tilføjer han.


De manglende insekter på bilers forruder er blevet noget af et fænomen de senere år og omtalt i flere nyere undersøgelser. Selvom der ikke er fundet nogen entydig årsag, lyder flere vurderinger, at pesticider, klimaforandringer, lysforurening og færre levesteder for insekterne formentlig spiller en rolle. Et canadisk studie har desuden vurderet, at det stigende antal biler kan være årsagen.

ANNONCE