Topnyheder

Tidligere topchef i pelsindustrien: Pels er "barbarisk" og "unødvendigt"

Efter et årti som topchef i pelsindustrien kunne Mike Moser ikke længere stå inde for sit job. Han opfordrer nu til et forbud mod salg af pels.

En ræv sidder i et trådbur.
"Dyrene på pelsfarme er født i bure og lever deres korte liv i bure. De finder aldrig ud af, hvordan det er at løbe frit rundt," siger Mike Moser, tidl. topchef i den britiske pelshandelsorganisation. Arkivfoto: Oikeutta eläimille

Pelsindustrien møder nu hård kritik fra en af sine egne tidligere topfolk. I et årti var Mike Moser adm. direktør for den britiske pelsorganisation British Fur Trade Association, men nu opfordrer han den britiske premierminister, Boris Johnson, til at forbyde al pelshandel i Storbritannien.


I et interview med Sky News kalder Mike Moser pelsindustrien for "forældet, barbarisk og unødvendig".


"Jeg har besøgt pelsfarme rundt om i verden. Jeg har set dyr i bure, der var stressede og led. Hr. premierminister, jeg beder dig om at stoppe denne inkonsekvens ved at sætte en stopper for denne ondsindede praksis og forbyde salget af pels - nu," siger Mike Moser i interviewet, hvor han med "inkonsekvens" refererer til, at pelsopdræt i Storbritannien er forbudt, men import og salg af pels er lovligt.


"Pels er ikke nødvendigt. Det er for forfængelighedens skyld. I 2020 er der ingen retfærdiggørelse for pels - punktum. At et dyr er indespærret i et bur hele livet er forkert," siger han endvidere


Han kritiserer samtidig EU's 21 år gamle dyrevelfærdslov for at være forældet. Han forklarer, at siden den blev vedtaget, er dyrene på grund af fremavl blevet stadigt større, men burenes størrelse er den samme, og dermed har dyrene nu mindre plads.


Se herunder et andet nyligt interview med Mike Moser om hans holdning til pelsindustrien:Svindel med kunstig pels

For to år siden besluttede Mike Moser sig for at fratræde sin stilling, da netop Sky News i samarbejde med NGO'en Humane Society International afslørede, at kunstig pels i virkeligheden kunne komme fra mink, ræve, kaniner, hunde, katte eller vaskebjørne. Dermed mente han ikke længere, at han kunne forsvare sin egen industri. Samtidig var han i privaten - særligt på grund af sin hund - begyndt at tvivle på det etiske i at holde dyr i bure for at bruge deres pels.


"Dyrene på pelsfarme er født i bure og lever deres korte liv i bure. De finder aldrig ud af, hvordan det er at løbe frit rundt," siger han.


Hos British Fur Trade Association undrer man sig dog over Mike Mosers ændrede holdning.


"På intet tidspunkt i det årti han arbejdede i pelsbranchen, udtrykte hr. Moser ingen bekymringer. Folk bør have frihed til selv at vælge, om de ønsker at købe et bæredygtigt og humant produceret naturligt materiale," siger en talsperson til Sky News.

ANNONCE