Topnyheder

Nu skal KU uddanne insektdyrlæger

Den voksende insektindustri øger behovet for dyrlæger. Derfor skal Københavns Universitet nu uddanne de første insektdyrlæger.

En fårekylling ses på nært hold.
Produktionen af insekter til mad og foder vil vokse markant de kommende år, og derfor er det nødvendigt at uddanne insektdyrlæger. Foto: Pixabay

Der ventes en markant vækst i mængden af insekter, der produceres til mad og foder i EU: Fra 6.000 ton til over én mio. ton i 2028 ifølge Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, KU.


Derfor er der nu behov for at uddanne insektdyrlæger, som kan hjælpe med at holde insekterne sunde og fri for sygdomme, og Københavns Universitet står for at uddanne de første af slagsen.


"Insekter bliver ligesom alle andre produktionsdyr syge på grund af mikroorganismer. Derfor er vi i gang med at uddanne en ny generation af 'insektdyrlæger', som kan hjælpe med at behandle og undgå sygdomme i produktionen," forklarer professor Jørgen Eilenberg fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.


Uddannelsen af insektdyrlægerne er en del af en stor europæisk Marie Curie-bevilling, hvor i alt 15 ph.d.-studerende ansættes for at blive klogere på insekternes sygdomme. Projekterne udføres i et samarbejde mellem universiteter i Europa og insektindustrien. Tre af de ph.d.-studerende ansættes i Danmark.


Typisk er det forskellige virussygdomme, som kan udgøre en trussel mod insekterne og kan lægge en hel produktion ned. Men de virussygdomme, der rammer insekter er meget specielle og minder ikke om andre vira, som f.eks. fugleinfluenza, der kan ramme almindelige dyrebesætninger.


Meningen er dog ikke, at dyrlægerne skal hjælpe det enkelte insekt, ligesom man ellers ser det i den øvrige husdyrproduktion. De skal derimod hjælpe den samlede bestand af insekter med at undgå sygdomme og feljpasning ved at vejlede de mennesker, der arbejder med produktionen.

ANNONCE