Topnyheder

Køer bliver også mere utilregnelige i puberteten

Ligesom mennesker gennemgår køer også en personlig forandring, når de kommer i puberteten, tyder det ifølge et nyt studie på.

En kalv ligger i halm og ser på kameraet
Forskning viser, at flere dyrearter - ligesom mennesker - ændrer adfærd, når de kommer i puberteten. Foto: Pixabay

Det er ikke kun teenagere, der kan ændre adfærd, når de kommer i puberteten - det samme lader til at være tilfældet for køer. Det konkluderer forskere fra University of British Columbia, Canada, på baggrund af et nyt studie publiceret i Royal Society Open Science.


Heri observerede forskerne, hvordan køer blev mere uforudsigelige i deres adfærd, når de kom i puberteten; mens nogen blev mere pågående, blev andre mere tilbageholdende i den pubertære periode. Både før og efter puberteten var deres adfærd mere stabil og forudsigelig.


Forskerne undersøgte Holstein-kvæg i alderen én måned, tre måneder, ét år og to et halvt år. Køerne blev indsat i en arena, hvor man observerede, hvordan de opførte sig alene og når de blev sat over for ukendte objekter og fremmede individere.


Køerne blev herefter rangeret efter mod og en mere reserveret adfærd; Nogle køer vil med det samme undersøge fremmede objekter og individere, mens andre vil være mere reserverede og afvente situationen.


"Studiet viste, at i puberteten, når kalvene blev kønsmodne, skete der tilsyneladende en forandring i deres personlighed. Det betyder, at malkekvæg viser en stabil personlighed som kalve og voksne køer, men med en periode med uforudsigelighed i puberteten. Dette fænomen er meget lig det, man ser hos mennesker," siger hovedforfatter professor Marina von Keyserlingk til universitetets hjemmeside.


Hun fortæller, at disse ændringer i puberteten faktisk også ses hos blæksprutter, fisk, høns og pattedyr såsom hamstre og mus.Medforfatter Heather Neave siger, at studiets fund viser, at landmænd i højere grad bør håndtere deres kvæg baseret på dyrenes individuelle personlighedstræk frem for 'one size fits all'-tankegangen.


Lori Marino, forsker i neurologi og leder af tænketanken Kimmela Center for Animal Advocacy, er ikke overrasket over studiets resultater. Hun deltog ikke i det nye studie, men har forleden været medforfatter på et lignende studie om køers psykologi publiceret i tidsskriftet Animal Behavior and Cognition og er desuden førende inden for kognitiv forskning i havpattedyr.


"Det er i en fase, hvor også mennesker har nogle udsving med hensyn til deres humør og personlige træk. Disse fund viser atter, hvor ens vi alle er, uanset om der er tale om køer eller primater," siger hun til The Guardian.


"Det fortæller os, at hvis køer og mennesker deler så meget af deres psykologi med hinanden, er vi nødt til at se på køer som individer, der også har følelser om at blive holdt som husdyr og få taget deres unger fra dem i mejeriindustrien," tilføjer hun.

ANNONCE