Topnyheder

Frankrig forbyder systematisk aflivning af hanekyllinger

Det skal være slut med den systematiske aflivning af millioner af hanekyllinger i den tyske og franske æggeindustri.


Derfor har den franske regering besluttet at indføre et forbud mod aflivningen ved udgangen af 2021.


"Fra udgangen af 2021 vil intet være som før," sagde den franske landbrugsminister, Didier Guillaume, ved et pressemøde i Paris tirsdag, ifølge BBC.


Her meddelte han også, at regeringen vil forbyde kastration af orner uden forudgående bedøvelse. Kastration uden bedøvelse har også været normal praksis i Danmark indtil sidste år, da svinebranchen besluttede, at producenterne nu skulle bedøve ornerne før kastration.


Tyskland havde samarbejdet med Frankrig om også at indføre et forbud mod aflivningen af hanekyllinger, men en tysk domstol afgjorde, at aflivningen kan fortsætte, indtil der er fundet et alternativ.

Flere steder rundt om i verden har der været forsket i alternativer til aflivningen, men der har endnu ikke været en metode, der kan udbredes på industriel skala. Didier Guillaume erkendte da også, at der lige nu ikke foreligger en løsning på problemstillingen, men han håber, at der nu er givet et varsel tidsnok til, at industrien omsider finder en metode.


Aflivningen anses som nødvendig i æggeindustrien, fordi hanekyllingerne ikke lægger æg, og de vokser for langsomt til, at det kan betale sig at fede dem op som slagtekyllinger. Det betyder, at omtrent syv mia. daggamle hanekyllinger hvert eneste år aflives enten ved gasning, eller at de blendes levende.


I Danmark bliver ca. 3,6 mio. hanekyllinger hvert år aflivet.

ANNONCE