Topnyheder

Fossilindustrien har fået mere hjælp end sin grønne konkurrent under corona-pandemien

Siden corona-krisen for alvor tog fart i foråret, har olie-, kul- og gasindustrien fået større hjælpepakker end industrien for vedvarende energi.

Et kraftværk ses i modlys
Hjælpepakkerne til industrien for fossil energi har været markant større end hjælpen til sektoren for grøn energi. Samtidig er størstedelen af hjælpen givet uden betingelser. Foto: Pixabay

Mens politikere snakker om en grøn genstart efter corona-pandemien, fortæller en analyse fra EnergyPolicyTracker en noget anden historie.


Den viser nemlig, at G20-landene - de 20 væsentligste økonomier, hvoraf EU regnes som én - har tildelt den fossile energisektor mindst 204 mia. dollars i hjælpepakker, svarende til knap 45 dollars per indbygger. Til sammenligning har sektoren for vedvarende energi har fået 139 mia. dollars, svarende til godt 30 dollars per indbygger.


87 pct. af støtten til den fossile sektor er givet uden betingelser, mens resten er givet ud fra visse betingelser, eksempelvis krav om grønne tiltag.


Især Indonesien, Storbritannien, USA, Mexico, Canada, Tyrkiet, Italien og Sydkorea har givet markant større hjælpepakker uden betingelser til de fossile producenter end til vedvarende energi. Til gengæld har Frankrig, Tyskland og Kina givet mere til vedvarende end fossilbaseret energi.


Genopbygningen skal være grøn, ellers er det ikke en ordentlig genopbygning. - Frans Timmermans, EU-Kommissionens vicepræsident

De mange milliarder til fossilindustrien fik forleden FN's generalsekretær António Guterres til at løfte pegefingeren over for landene.


"I nogle tilfælde ser vi lande, som styrker deres hjemlige kulproduktion og åbner auktioner for kul. Denne strategi vil føre til yderligere økonomisk nedgang og konsekvenser for sundheden," sagde han ifølge TBS News.


"Jeg har bedt alle G20-landene, inklusiv Indien, om at investere i en ren, grøn omstilling, i takt med at de kommer sig oven på Covid-19-pandemien. Det betyder en ende på al støtte til fossile brændstoffer, en pris på CO2-udledning og et løfte om ikke at opføre nye kulkraftværker efter 2020," tilføjede han.


På et netop afholdt onlinemøde mellem politikere fra bl.a. EU, Japan, Chile nævnte flere, at corona-pandemien giver anledning til en grøn genopbygning.


"Genopbygningen skal være grøn, ellers er det ikke en ordentlig genopbygning," sagde Frans Timmermans, EU-Kommissionens vicepræsident, ifølge climatechangenews.com.

ANNONCE