Topnyheder

Grønlands indlandsis kan have nået et kritisk punkt

Grønlands indlandsis er i en tilstand, hvor flere gletsjere vil fortsætte med at smelte, selv hvis global opvarmning stoppede øjeblikkeligt, vurderer forskere.

Grønlands indlandsis taber nu markant mere is end for blot tre årtier siden. Foto: Pixabay

Grønlands indlandsis har nu nået et punkt, hvor mange af gletsjerne vil fortsætte med at smelte, selvom global opvarmning med ét stoppede.


Det konkluderer et hold af forskere, der i et nyt studie har observeret data fra de seneste knap 40 år af 234 gletsjere. De fandt, at fra omkring år 2000 begyndte afsmeltningen at ske i et større omfang, end sneen faldt, så gletsjerne ikke kunne nå at genopbygge den tabte masse.


Afsmeltningen sker nu i et tempo, der er 14 pct. hurtigere end i perioden 1985-1999. Før årtusindeskiftet var der omtrent samme sandsynlighed for, at isen voksede, som at den svandt ind. Efter 2000 - i det nuværende klima - er det kun sandsynligt, at isen vokser ét ud af 100 år.

I gennemsnit har gletsjerne trukket sig tre km tilbage siden 1985, hvilket betyder, at mange af dem nu er omgivet af mere, lunere vand, og det gør det svært for dem at øge ismassen.


"Gletsjernes tilbagegang har ændret dynamikken ved hele indlandsisen, så den er kommet ind i et konstant tab. Selv hvis klimaet forblev det samme eller endda blev lidt koldere, ville indlandsisen stadig miste masse," forklarer Ian Howat, studiets medforfatter og professor ved Ohio State University, på universitetets hjemmeside.


Han betragter det som et 'point of no return'.


"Vi har nået point of no return, men der er åbenlyst mere på vej. Fra at være et enkelt tipping point, hvor vi er gået fra indlandsis i balance til indlandsis i hastig kollaps, er det mere som en trappe, hvor vi er faldet fra første trin, men der er mange flere trin på vejen mod hullet," siger Ian Howat ifølge CNN.


I pressemeddelelsen fra Ohio State University står desuden, at resultaterne viser, at "Grønlands gletsjere har nået en form for tipping point", mens overskriften lyder, at man har nået et "point of no return". En overskrift, som flere medier har kørt med.


Forsker: Tipping point er ikke påvist

Om der vitterligt er tale om, at indlandsisen ved Grønland har nået et såkaldt tipping point - et punkt hvor mennesket ikke længere kan bremse udviklingen - er dog uvist, mener Stefan Rahmstorf, leder af Earth System Analysis ved Potsdam Institute for Climate Impact Research og professor i havfysik ved Potsdam University. Han var ikke involveret i studiet.


På Twitter skriver han i en tråd, at selvom studiets fund vækker bekymring og viser, at området lige nu er i en tilstand, hvor det har et nettotab af ismasse, kan man ikke udlede, at isen har nået et tipping point (klik på nedenstående tweet for at læse hele tråden).

"Tipping-punktet for tabet af Grønlands indlandsis afhænger af, om afsmeltningen af overfladen permanent overgår snefaldet og ikke tabet af solid is. Om dette reelle tipping point for Grønland er nået, ved vi ikke," skriver han bl.a.


Gavin Schmidt, klimaforsker ved Nasa, mener heller ikke, at studiet giver belæg for at konkludere, at man har nået et tipping point. Han peger på, at studiet er en analyse af empirisk data og ikke en model over den fremtidige udvikling (læs hele hans tråd om studiet her).

Afsmeltningen af den grønlandske indlandsis er lige nu den største årsag bag havstigningerne og har derfor stor betydning for verdenssamfundet. Sommeren 2019 var så varm i området, at der smeltede 600 mia. ton is, hvilket på blot to måneder øgede havets vandstand med 2,2 mm.


Smelter al indlandsis i området, vil havet stige med ca. seks meter.


Studiet er publiceret i tidsskriftet Communications Earth & Environment.

ANNONCE

Globalen.dk, stiftet i marts 2015, er et nyhedsmedie, der har fokus på dyrevelfærd, klima og miljø fra både ind- og udland. Globalen er også tilgængelig på Facebook og Twitter samt optimeret til smartphones. 

Hent også app'en Globalen, der virker til Android.

© 2015 by Globalen / Henrik Hindby Koszyczarek

Kontakt: henrikhindby@globalen.dk

 

Nyhedsfeeds udviklet af: http://feed.mikle.com/

Find Globalen på:

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic