Topnyheder

Forsker om ny smelterekord: Forbered jer på 10 cm ekstra havstigning

Udviklingen i Grønland tyder på, at afsmeltningen accelererer, og det fører til øget havstigning. Forsker kalder ny rekord "deprimerende".

En gruppe forskere er på vej omborg på en båd på Grønland
Flere studier viser, at Grønland mister is med stigende hast, og det fører til havstigninger. Foto: Twila Moon/NSIDC/flickr/Creative Commons

På blot én måned sidste år mistede Grønland næsten lige så meget is, som der gennemsnitligt smelter på et helt år.


Og 2019 slog i det hele taget en bemærkelsesværdig rekord for indlandsisens afsmeltning: 532 mia. ton is forsvandt, hvilket er næsten det dobbelte af det årlige gennemsnit for perioden 2003-2018, der lyder på 255 mia. ton.


Endvidere var mængden af smeltet is 15 pct. højere end den hidtidige rekord fra 2012.


“(2019 var) virkelig chokerende og deprimerende med hensyn til tallene. Men det er ikke særligt overraskende, for vi havde andre år med kraftig afsmeltning i 2010 og 2012, og jeg forventer, at vi vil se mere og mere af det," siger Ingo Sasgen fra Alfred Wegener Institute i Bremerhaven, Tyskland, som ledte analysen, til The Guardian.


Vi er nødt til at finde på et nyt worst-case-scenario, for Grønland er allerede på vej mod det nuværende. - Andrew Shepherd, polarforsker ved University of Leeds

Årsagen skal findes i blokerede vejrmønstre, der betød, at varmen blev fastholdt i området i længere tid, mens snemængderne var lavere, så der ikke kunne opbygges tilstrækkeligt med ny is. Fænoment med blokeret vejr er sket i hyppigere grad over Grønland de seneste årtier, men om det skyldes klimaforandringerne eller er en anormalitet, kan man endnu ikke sige.


Ingo Sasgen vurderer, at vi formentlig er gået ind i en periode med accelererende havstigning og henviser til, at fem af de seneste ti år slog rekord for mængden af smeltet is.


Selv perioder med kulde og meget sne har vist sig ikke at være nok til at kompensere for de varmere perioder med øget afsmeltning.


På vej mod worst-case

Fortsætter afsmeltning med samme hast som i 2019, vil det øge havstigningen så meget, at det ved udgangen af dette århundrede vil påvirke yderligere 30 mio. mennesker nær kyster hvert år, fortæller Andrew Shepherd, polarforsker ved University of Leeds. Han var ikke en del af den nye analyse, men mener, at den understreger, at vi er nødt til at forberede os på yderligere 10 cm havstigning i 2100 alene fra Grønland.


Det nuværende worst-case for området er ifølge FN's klimapanel, IPCC, en afsmeltning, der øger havniveauet med 17 cm frem mod 2100 og vil udsætte 400 mio. mennesker for oversvømmelser og erosion.


"Vi er nødt til at finde på et nyt worst-case-scenario, for Grønland er allerede på vej mod det nuværende," siger han til nyhedsbureauet Reuters.Han har netop selv været med til at udgive et studie, der beregner, at Grønland har mistet 28 trillioner ton is på 30 år - det svarer til et areal på størrelse med Storbritannien, hvor isen er 100 meter tyk. Han var desuden medforfatter på et studie sidste år om tabet af is både på Grønland og Antarktis. Det viste, at områderne nu mister seks gange så meget is som i 1990'erne.


I en mail-korrespondance med Globalen forklarer Andrew Shepherd på baggrund af den nye analyse, som han ikke medvirkede til, at afsmeltningen på Grønland lige nu ligger i den høje ende af samtlige klimascenarier, som IPCC har arbejdet med.


Smelter al indlandsis på Grønland, vil det alene betyde en global havstigning på godt syv meter.


Et andet nyt studie - der er udgivet en række af slagsen om den grønlandske is i august - peger på, at afsmeltningen har nået en tilstand, hvor den vil fortsætte et stykke tid ud i fremtiden, selv hvis global opvarmning stoppede i morgen. Om det betyder, at isen har nået et tipping point, hvor den er tabt, uanset hvad vi gør, er der dog nu debat om.


Kritik af IPCC

Sideløbende med den nye analyse er 20 isforskere i et kollektivt opråb mod FN's klimapanel, IPCC, som de kritiserer for at undervurdere de fremtidige havstigninger. Efter at have læst udkastet til den kommende hovedrapport, der ventes at blive udgivet om et års tid, har de skrevet et brev, hvor de bl.a. påpeger, at en undervurdering af havstigningerne har stor betydning for nutidens byggeprojekter.


Ifølge Jyllands-Posten henviser forskerne i brevet til, at 15 af 16 større studier på området offentliggjort mellem 2008 og 2017 viser en havstigning på mellem en-tre meter frem mod 2100. IPCC når frem til det noget lavere 82-98 cm.


Derudover udtrykker de bekymring over, at der ikke tages højde for det stadigt varmere havs påvirkning af Antarktis. De påpeger også, at vi nærmer os et klima, som er sammenlignet med det under Eemperioden, hvor havet stod seks-ni meter højere end i dag.


Sebastian Mernild, professor og hovedforfatter på den kommende IPCC-rapport er enig med kritikerne i, at der er problemer med nogle af IPCC's klimamodeller, da alle modeller, der er brugt de senere år, har været for positive med hensyn til isens udbredelse.