Topnyheder

Dyrenes Beskyttelse ønsker forbud mod fyrværkeri for private

Fyrværkeri påvirker både dyr og miljøet negativt. Derfor ønsker Dyrenes Beskyttelse flere restriktioner for private.

En schæferhund ligger på gulvet og ser op
Det er ikke kun dyrene, der står til at have glæde af en begrænsning af fyrværkeri, påpeger Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse. Affyringen og fremstillingen af fyrværkeri har alvorlige negative påvirkninger på miljøet. Foto: Pixabay

Salget af fyrværkeri er nu begyndt i hele landet, men står det til Dyrenes Beskyttelse bør salget og brugen af fyrværkeri indskrænkes af hensyn til dyrene og miljøet.


Dyrenes Beskyttelse vil gerne have salget af fyrværkeri til privatpersoner helt stoppet og foreslår, at man i en overgangsperiode kan begrænse tidsrummet, hvor der må fyres af, til et vindue på otte timer fra 31. december kl. 18 til 1. januar kl. 2. Desuden bør salget af fyrværkeri begrænses til d. 29. til og med d. 31. december, oplyser organisationen i en pressemeddelelse.


”Det har enorme konsekvenser for dyrene, at vi i Danmark har en meget afslappet lovgivning for fyrværkeri. Vi taler om millioner kæledyr, landbrugsdyr og dyr i den danske natur, som potentielt kan opleve stress, angst og anden negativ påvirkning ved affyring af fyrværkeri, som står på over meget lang tid. Stod det til os, så burde fyrværkeri kun affyres af professionelle og kun inden for en meget begrænset tidsperiode omkring nytårsaften,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.


Organisationen henviser til, at vores nabolande har flere restriktioner på området end Danmark: I nogle lande må private kun affyre fyrværkeri fra 31. december til og med 1. januar, og i enkelte tilfælde er det yderligere begrænset af klokkeslæt.


”Det er meget mere fornuftigt med en begrænset affyringsperiode. Men der bør også ses på selve salgsperioden. De fleste af os kan jo med det blotte øje konstatere, at de to ting hænger nøje sammen, fordi der er mange, som begynder at skyde krudt af, allerede fra det kan købes i butikkerne,” siger Jens Jokumsen.


Flertal af danskere bakker op om indskrænkning

En undersøgelse, som Epinion gennemførte for Dyrenes Beskyttelse sidste år, viste, at 67 pct. af danskerne mener, at der generelt bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. Det er særligt hensyn til såvel miljø og kæledyr som vilde dyr, der ligger danskerne på sinde, viste undersøgelsen.


Og det er nemlig ikke kun dyrene, der står til at have glæde af en begrænsning af fyrværkeri, påpeger Jens Jokumsen. Affyringen og fremstillingen af fyrværkeri har alvorlige negative påvirkninger på miljøet. Selve fremstillingen af fyrværkeri har et stort ressourcetræk på kloden, da en del udvindes fra minedrift, og derved kan forårsage ødelæggelser af habitater og naturområder.


”Desuden er alt det fyrværkeriaffald, der ligger og flyder i dagene efter, farligt for både kæledyr og vilde dyr. Hvis dyrene fx sluger det, kan de komme alvorligt til skade,” siger Jens Jokumsen.

ANNONCE