Topnyheder

2020 lægger ud med markante temperaturrekorder


Både i Europa og på Antarktis har man i år registreret temperaturer, der er væsentligt højere end tidligere rekorder.


For Europas vedkommende var januar 2020 ikke bare én eller to, men hele 3,1 grader celsius varmere end gennemsnittet for måneden i perioden 1981-2010. Måneden var tilmed varmere (0,03 grader) end januar 2016, der ellers var et usædvanligt varmt år på grund af vejrfænomenet El Niño.


Det viser data (ERA5) fra Copernicus, der er EU's klimaovervågningsenhed.


Især Nordeuropa havde en lun januar, der i nogle egne lå hele 6 grader celsius over 1981-2010-gennemsnittet. Til gengæld var temperaturen under gennemsnittet i bl.a. Alaska og det nordlige Canada - det kompenserer dog ikke for den generelt høje temperatur.

To temperaturgrafer viser, at kloden er blevet varmere.
Det er blevet markant varmere i både Europa og på kloden siden årtusindeskiftet. Illustration: Copernicus Climate Change Service/ECMWF, data: ERA5

Og rekordrækken fortsætter, da en målestation på Antarktis netop har registreret 18,3 grader celsius, hvilket er hele 0,8 grader over kontinentets hidtidige rekord fra den 24. marts 2015.


Målingen er registreret ved Esperanza på den nordlige top af kontinentets halvø - et sted, der ifølge World Meteorological Organization er en af de regioner på kloden, som opvarmes med størst hast. På blot 50 år er gennemsnitstemperaturen her steget med næsten 3 grader celsius.


"Målingen er bemærkelsesværdig, da det kun er fem år siden, at den tidligere rekord blev sat, og den er næsten én grad højere. Det er et tegn på, at opvarmningen dér er sket meget hurtigere end det globale gennemsnit," siger professor James Renwick, klimaforsker ved Victoria University of Wellington, til Guardian Australia.


Han tilføjer, at målingen rent formelt skal eftertjekkes, men han ser ingen grund til at betvivle den, da målestationen er velholdt.


Ser man på det antarktiske region - det vil sige alt syd for 60 grader sydlig bredde - står rekorden fra januar 1982 dog stadig, da man på Signy Island målte 19,8 grader.


Afslutningen på 2019 markerede i øvrigt det varmeste tiår, man nogensinde har registreret ifølge Copernicus' data.

ANNONCE