Topnyheder

Forsker: Fisk føler smerte stort set på samme måde som mennesker

Efter at have gennemlæst 98 studier er forsker Lynne Snedon overbevist: Fisk føler smerte mere eller mindre på samme måde som mennesker.

I et nyt meta-studie baseret på 98 studier konkluderer en forsker, at fisk uden tvivl kan føle smerte. Foto: Colourbox

Der er ikke længere tvivl om, at fisk kan føle smerte.

Det mener forsker Lynne Snedon, leder af den bio-veterinære videnskabelige afdeling hos University of Liverpool i England, efter at have gennemlæst 98 studier om fisks smerteopfattelse og sammenfattet dem i et nyt metastudie.

"Gennemgangen viser, at lige fra de underliggende gener og fysiologien til hele dyrets adfærd har fisk et smertesystem meget lig pattedyr og udtrykker lignende adfærdsmønstre," siger hun til mediet Newsweek.

Studier har bl.a. vist, at fisk ændrer adfærd, når de udsættes for smerte, og at adfærdsændringen forsvinder, når de behandles med smertestillende. Lynne Snedon har også selv udført forskning, hvor hun undersøgte fiskenes ændringer i adfærd og fysiologi, når de blev udsat for smerte. Hun observerede, hvordan de stoppede med at spise og undlod at tage del i deres sædvanlige aktiviteter - noget, der blev ændret, når de fik smertelindring.

Fisk søgte mod smertelindring

I et af sine forsøg fik zebrafisk muligheden for at vælge ét af to akvarier; det ene var - ud over vand - helt tomt, mens det andet havde udsigt til andre fisk, en plante og småsten. Fiskene foretrak det sidstnævnte akvarium, men når nogle af fiskene fik en indsprøjtning med en smule syre, valgte de altid at svømme over i det andet akvarium, når de fandt ud af, at det indeholdt smertelindring.

Efterfølgende gentog Lynne Snedon forsøget, men denne gang fik de en indsprøjtning med det smertelindrende middel, så de ikke behøvede at svømme over i det spartansk indrettede akvarium. Og når de fik smertelindringen gennem sprøjten, undlod de da også at svømme derover.

"Der er overbevisende videnskabelig evidens, ikke bare fra mit laboratorium, men fra andre forskere, der bekræfter mine fund; at fisk føler smerte, hvilket afliver myten, at de ikke gør," siger hun.

Debat i videnskaben

Det har ellers været svært at finde et entydigt svar i den videnskabelige litteratur på spørgsmålet om fisks smerteopfattelse. Eksempelvis vurderede et forskerhold i 2013 baseret på deres studie, at fisk formentlig ikke kan føle smerte som mennesker, og det samme argumenterede neurolog Brian Key for i et essay i 2016.

Keys essay affødte dog over adskillige kommentarer fra forskere verden over, der bestred hans konklusion, og i 2013 publicerede den amerikanske dyrlægeforening American Veterinary Medical Association nye retningslinjer for aflivning af dyr.

Her skrev foreningen, at formodningen om, at fisks reaktion på smerte udelukkende er en refleks, er blevet tilbagevist, og at den samlede mængde videnskabelig evidens underbygger hypotesen om, at fisk bør tilgodeses med de samme hensyn, som hvirveldyr på land har, når det kommer til smertelindring.

Lynne Snedons metastudie er udgivet i tidsskriftet Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE