Topnyheder

Hvornår udvides omsorgen for cirkuselefanter til landbrugsdyr?

DEBAT: Hvorfor må den ene art gerne udsættes for lidelse og smerte, mens den anden ikke må?

"Grisen er et naturligt aktivt dyr og én af klodens mest intelligente arter. Elefanten og grisen ligner hinanden på det felt. Hvorfor må den ene art gerne udsættes for lidelse og smerte, mens den anden ikke må?" spørger skribenten. Foto: Pixabay

"Tiden er løbet fra, at vilde dyr optræder for mennesker, vi vil hellere se dem i mere naturlige omgivelser, frem for i en manege hvor de optræder i strid med deres naturlige adfærd."

(citat: daværende pol. ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) i Politiken 1.12.18).

Kunne man forestille sig en udtalelse fra en politiker med næsten tilsvarende ordlyd: ”Tiden er løbet fra, at landbrugsdyr udpines for mennesker, vi vil hellere se dem i mere naturlige omgivelser, frem for i en fabrik hvor de optræder i strid med deres naturlige adfærd.”?

Al ære og respekt for omsorgen for og den frisætning af 4 cirkuselefanter, som staten nu har foranlediget. En dyrlæge, som har inspiceret de 4 cirkuselefanter, har udtalt, at de er stressede og mistrives.

Hvornår udvides dette klarsyn og denne empati til også at omfatte Danmarks avlssøer? De står fikserede næsten halvdelen af deres voksenliv i smalle bokse ude af stand til at vende sig 180 grader. Over halvdelen af søerne udvikler mavesår, og mere end hver 6. dør eller aflives i stalden inden slagtetid.

Der ses stereotyp adfærd og forhøjet stresshormon hos dem. Alt sammen tydelig indikation på mistrivsel.

Grisen er et naturligt aktivt dyr og én af klodens mest intelligente arter. Elefanten og grisen ligner hinanden på det felt. Hvorfor må den ene art gerne udsættes for lidelse og smerte, mens den anden ikke må? Hvornår ophører politikeres og dyrlægers irrationelle artschauvinisme?

  • Debatindlæg er ikke udtryk for Globalens holdning, og oplysninger står for skribentens egen regning. Globalen har ikke faktatjekket dette indlæg.

  • Debatindlæg om dyrevelfærd, klima eller miljø kan sendes til henrikhindby@globalen.dk.

  • Skriv "Debat" i emnefeltet.

  • Navn skal oplyses og gerne profession hvis relevant.

ANNONCE