Topnyheder

Geder forstår følelserne i andres kald

Et nyt studie viser empatiske tegn blandt geder, og kan ifølge en af forskerne bag betyde, at vi bør gentænke vores måde at holde dyr på i landbruget.

Geder kan både tolke, hvilke følelser der ligger i et kald fra en artsfælle, og skelne mellem vrede og glade ansigter hos mennesker, viser forskning. Foto: Pixabay

Geder er i stand til at tolke og reagere på hinandens følelser ud fra deres kald. Det konkluderer forskere i et nyt studie efter at have undersøgt dyrenes reaktion, når de hører kald fra artsfæller i udvalgte situationer.

"Det kan betyde, at vi bør gentænke måden, som vi behandler dyr i landbruget på. Ud fra denne viden kan forskning på området således finde løsninger til at forbedre deres livskvalitet," siger Livio Favaro fra University of Turin, Italien, og medforfatter på studiet, til CNN.

Graeme Shannon, der underviser i zoologi ved Bangor University i Wales, kalder studiets fund for "meget interessante".

Han siger til CNN, at det viser geders avancerede kognitive evner, og at de er "i stand til at håndtere komplekse informationer i deres omgivelser".

Ekspert er ikke overrasket

I forbindelse med studiet optog forskerne geders kald i forskellige positive og negative situationer, hvor de fik mad eller blev genforenet med andre geder fra deres flok, og hvor de så andre geder få mad uden selv at have mulighed for at få maden.

De spillede herefter lydene for andre geder og observerede deres reaktioner. Her kunne de se, at reaktionerne vekslede, alt efter om kaldet var i en positiv eller negativ situation. De målte også de fysiologiske reaktioner og kunne bl.a. konstatere, at hjertet slog hurtigere som følge af begejstring, når de hørte et positivt kald.

Frans de Waal, der er primatolog ved Emory University og i mange år har forsket i dyrs adfærd, er ikke overrasket over resultatet.

"At geder mærker andres følelser er en form for empati. Empati er et træk hos pattedyr, så det giver mening," siger han til The Guardian.

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Frontiers in Zoology, kommer på baggrund af et studie udgivet i 2017, hvor forskere ved Queen Mary University i London, fandt ud af, at geder kan skelne mellem venner og fremmede artsfæller udelukkende ved at lytte til deres kald.

Et studie fra sidste år konkluderede, at geder også er i stand til at skelne mellem glade og vrede ansigter på mennesker, og at de foretrækker at interagere med det glade ansigt.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE