Topnyheder

Hun arbejdede på en dokumentar om klimaet - det ændrede hendes liv

I fire måneder interviewede Liv Grant klimaforskere og mennesker, som er hårdt ramt af klimaforandringerne. Det førte til, at hun udviklede klimaangst.

Samme år som hun blev færdig på universitetet, fik Liv Grant et job som researcher på BBC-dokumentaren 'Climate Change: The Facts'. Det, hun lærte om klimaforandringerne, skulle vise sig at ændre hendes liv.

I en kronik på The Guardian fortæller hun om arbejdet, hvor hun både interviewede klimaforskere og de befolkningsgrupper, der er hårdest ramt af klimaforandringerne. Hun mødte mennesker, der har mistet deres hjem på grund af stigende vandstand. Hun interviewede en forsker, der blev skræmt, da hans beregninger viste, at den nuværende fældning og afbrænding af skov udleder mere CO2, end verdens øvrige skove kan absorbere, og hun læste adskillige dødstrusler sendt til klimaforskere.

"Jeg har lyttet til folk, som har mistet deres hjem og arv på grund af den stigende vandstand. Jeg har set utallige videoer af skovbrande, der hærger forstæder og kan ikke glemme en lille piges stemme i baggrunden af en rystet videooptagelse, hvor hun spurgte, om hun ville blive ramt af flammerne. Men de mest foruroligende videoer, jeg så, var af politikere og meningsdannere, som spredte skadelige løgne for at promovere deres egne interesser på bekostning af at beskytte børn fra klimaforandringerne," skriver Liv Grant, som efterfølgende har døjet med eftervirkningerne af sin nye viden og betegner det som klimaangst.

"Mine nætter blev søvnløse med hjertebanken. Jeg er blevet ramt af angstanfald i gangen med snacks i supermarkedet overvældet af de endeløse valgmuligheder og deres konsekvenser. Varme, solfyldte dage i april skræmmer mig. Jeg kan ikke stoppe med at tænke på klimaforandringerne."

Se BBC-dokumentaren her

Hun betegner sig selv som en, der tidligere var ubekymret, men for første gang i sit liv har oplevet at blive ramt af sygelig nervøsitet. Ikke desto mindre har hendes oplevelser overordnet været positive, skriver hun. Klimaforandringerne har nemlig i årevis været for abstrakte for mange at forholde sig til, men de personlige beretninger fra folk, som rammes af dem, kan hjælpe andre med at forstå problemstillingen og forholde sig til den, mener hun.

Klimaforandringerne berører folk mentalt

Klimaangst er ikke en klinisk diagnose - endnu - men fænomenet har vokset sig så stort, at den amerikanske forening American Psychological Association har udarbejdet en klima-guide, der skal hjælpe psykologer og psykiatere i deres rådgivnings- og behandlingsarbejde.

En nyere rapport udarbejdet af 27 akademiske institutioner og statslige organisationer har fundet en sammenhæng mellem klimaforandringer og øgede forekomster af depressioner, angst samt præ- og posttraumatisk stresssyndrom - her er der dog tale om mennesker, der fysisk har været ramt af naturkatastrofer og klimaændringer.

Forskning har også vist, at folk, som i forvejen lider af psykiske sygdomme, kan reagere yderligere negativt på klimaforandringerne. Eksempelvis har et australsk studie af folk med OCD vist, at 28 pct. af dem udviklede tvangshandlinger med relation til klimaforandringerne.

En helt ny meningsmåling fra Storbritannien viser også, at briterne aldrig før har været så bekymrede miljøet. 27 pct. svarer, at de er 'ekstremt bekymrede' for miljøet, og når man spørger de 18-24-årige, er tallet helt oppe på 45 pct.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE