Topnyheder

En afgift på oksekød er ikke en straf

DEBAT: Forslaget om en afgift på oksekød er en påmindelse til os alle om at handle ansvarligt. Merprisen er så lille, at den blot har signalværdi.

En afgift på oksekød sender et vigtigt signal, og selvom Danmark er et lille land, nytter det at gå foran, mener skribenten. Foto: Pixabay

Animalske fødevarer er ifølge FN’s Internationale Ressourcepanel én af de to ressourcer, som i globalt perspektiv er allermest miljøbelastende. Panelet anbefaler derfor ”en betydelig, global kostændring væk fra animalske produkter”.

Harvard- og Oxford-forskere har beregnet, at vestlige landes forbrug af oksekød skal reduceres med 90% for at være bæredygtigt. Set i lyset af dette skurrer det i ørerne, når fødevare- og miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i 'P1-Morgen' d. 14.05. udtaler, at det er ligegyldigt, hvor meget kød, vi danskere spiser, grundet vort lave befolkningstal og kalder en foreslået oksekød-klimaafgift på 17 kr./kg for en straf.

Jeg vil derimod kalde det et kærkomment signal og påmindelse til os alle om at handle ansvarligt i fælles interesse. Merprisen er så latterligt lille, når vi kun køber 10 pct. af den tidligere oksekød-mængde, at afgiften ikke kan sprænge nogens husholdningsbudget, men blot have signalværdi.

En signalværdi, der imidlertid ikke er til at kimse ad. På trods af Danmarks lidenhed har det stor betydning, hvordan landet agerer, da vi er et af klodens mest velstående, velfungerende og dermed attraktive lande. Danmark har nydt stor international bevågenhed og anerkendelse for omstilling af vort el-net til massiv forsyning fra vedvarende energikilder. Ligeledes vil en omlægning af vore spisevaner i plantebaseret retning - bl.a. vha. en kødafgift - være et respekt-aftvingende og inspirerende signal til omverdenen.

Det nytter at gå forrest

Ikke blot små, succesrige lande, men også succesrige enkeltpersoner har stor indflydelse. Således har verdensstjerner som bl.a. Paul McCartney, Beyoncé og Leonardo DiCaprio indset, at magt betyder ansvar og er gået forrest i en plantebaseret bevægelse, som iflg. magasinet The Economist har fået hver fjerde amerikaner mellem 25-34 år til at betegne sig selv som enten vegetar eller veganer.

Så jo, Jakob Ellemann-Jensen, selvom Danmark er et lille land, har det betydning, hvordan vi agerer, både som enkeltpersoner og som nation. Og nej, en klimaafgift er ikke en straf, men et meningsfuldt og ansvarligt middel til at bevæge os i en bæredygtig retning til glæde for nuværende og kommende generationer.

”Den evige forhindring for menneskeligt fremskridt er vanen.” - John Stuart Mill

  • Debatindlæg er ikke udtryk for Globalens holdning, og oplysninger står for skribentens egen regning. Globalen har ikke faktatjekket dette indlæg.

  • Debatindlæg om dyrevelfærd, klima eller miljø kan sendes til henrikhindby@globalen.dk.

  • Skriv "Debat" i emnefeltet.

  • Navn skal oplyses og gerne profession hvis relevant.

ANNONCE