Topnyheder

Langt flere produkter får et miljøvenligt stempel

På blot ét år er antallet af miljøcertificerede produkter steget med 17 pct. Stort set alle danskere kender nu Svanemærket, viser en ny undersøgelse.

Tøj er et af de produkter, der kan bære Svanemærket eller EU-Blomsten. Flere og flere varer har mindst et af disse stempler. Foto: Miljømærkning Danmark

Miljøcertificeringen Svanemærket er blevet populære hos danskerne. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Miljømærkning Danmark viser, at 63 pct. af danskerne eksempelvis ser efter Svanemærket, når de handler - det er en stigning på næsten 20 procentpoint i forhold til 2015, da tallet lå på 45 pct.

Det oplyser Miljømærkning Danmark i en pressemeddelelse.

"Vi oplever, at flere danskere har fokus på, hvordan de selv kan være med til at bidrage til en mere bæredygtig verden – og at flere og flere er opmærksomme på, at de mange små valg, som de hver dag træffer, ender med at gøre en stor forskel. Og Svanemærket og EU-Blomsten er rigtig gode pejlemærker for os forbrugere, når vi vælger varer. Mærkerne fortæller nemlig, at produktet er fremstillet med omtanke for miljø, mennesker og jordens ressourcer – og at produktet hører til blandt de miljømæssigt bedste i sin varegruppe," siger Charlotte Rajsager, chef for marketing og kommunikation hos Miljømærkning Danmark.

Flere kender Svanemærket end EU-Blomsten

Undersøgelsen viser også, at der er et stort kendskab til Svanemærket, idet 95 pct. af de adspurgte kender det. For EU-Blomsten er tallet 43 pct.

De to mærker er Danmarks officielle miljømærker, og de findes på adskillige varetyper og ydelser, for eksempel vaskepulver, tøj, bagepapir, legetøj, møbler og byggematerialer. Mærkerne stiller skrappere krav til brugen af kemikalier og miljøbelastningen end lovgivningen.

Det er imidlertid også blevet nemmere for forbrugerne at finde de certificerede varer på hylderne, idet Svanemærket og EU-Blomsten findes på flere end 18.500 produkter og serviceydelser i Danmark, hvilket er en stigning på 17 pct. på blot ét år.

10 gode råd til en mere bæredygtig livsstil:

  1. Forbrug mindre

  2. Vælg økologiske fødevarer

  3. Spis mindre kød, køb lokale råvarer – og vælg årstidens frugt og grønt

  4. Vælg produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten

  5. Køb og sælg brugte ting

  6. Del, lån eller lej ting

  7. Køb kvalitet

  8. Tag cyklen eller offentlig transport

  9. Luft ud hver dag – og gør ofte rent

  10. Brug naturen i din hverdag

Kilde: Miljømærkning Danmark

Miljømærkning Danmark ønsker at give danskerne inspiration til, hvad de selv kan gøre for at leve mere bæredygtigt ud over at se efter mærkerne, og derfor igangsætter organisationen en kampagne i ugerne 18-20, bl.a. ved at give gode tip på kampagnens temaside.

Miljømærkning Danmark har ansvaret for de to mærker og fungerer samtidig som uafhængig kontrolinstans for mærkerne. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE