Topnyheder

Marsvin hjælper folk med hjerneskade

Marsvin og andre kæledyr kan hjælpe med at styrke hjerneskadede patienters sociale og følelsesmæssige kompetencer, viser ny forskning.

Marsvin og andre kæledyr har vist sig at have en gavnlig effekt på terapi med hjerneskadede patienter. Foto: Pixabay

Mennesker, der pådraget sig en hjerneskade, kan have problemer med deres sociale kompetencer og følelsesmæssige udtryk, men der er hjælp at hente fra dyrenes verden.

Et nyt studie fra University of Basel i Schweiz viser nemlig, at når patienter med en pådraget hjerneskade interagerer med kæledyr såsom marsvin, kaniner og minigrise, udtrykker de langt flere positive følelser og snakker mere, end hvis dyrene ikke er til stede. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.

Forskerne undersøgte 19 patienter med en pådraget hjerneskade: De optog patienternes sociale adfærd i forbindelse med over 400 terapisessioner - 219 konventionelle og 222 med dyr til stede - og evaluerede deres efterfølgende opførsel. De analyserede også patienternes humør og deres motivation til at indgå i behandlingen ved hjælp af et spørgeskema.

Mere motivation og tilfredsstillelse

Resultatet viste, at når dyr indgik i terapien - eksempelvis skulle patienten fodre marsvin - var patienterne mere socialt engagerede, end når de havde deltaget i en konventionel session: De udtrykte sig mere verbalt og non-verbalt, udtrykte positive følelser i længere tid og havde hyppigere øjenkontakt med terapeuten. De tilkendegav også mere tilfredsstillelse med behandlingen og en større motivation til at deltage i den.

"Resultaterne indikerer, at dyre-assisteret terapi kan have en positiv effekt på den sociale adfærd hos patenter, der har pådraget sig en hjerneskade," siger studiets hovedforfatter, dr. Karin Hediger, fra University of Basel.

"Dyr kan være relevante terapeutiske partnere, fordi de motiverer patienterne til at tage sig af dem. Derudover giver dyrene patienterne lyst til aktivt at deltage i terapeutens aktiviteter," tilføjer hun og vurderer, at terapi med kæledyr kan være et godt supplement til den konventionelle terapi.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE