Topnyheder

Legetøj er smækfyldt med hormonforstyrrende kemikalier

Ingen anden produkttype førte til så mange advarsler fra myndighederne som legetøj det forgangne år. Selv legetøj med CE-standarden brød reglerne.

Legetøj var overrepræsenteret i 2018, når det kom til produkter med for højt indhold af farlige kemikalier. For god ordens skyld skal det nævnes, at lastbilen her på billedet ikke nødvendigvis er blandt synderne. Modelfoto: Pixabay

Det kan være svært at være sikker på, at det legetøj, man køber til sine børn, rent faktisk lever op til de sikkerhedskrav, som EU har fastsat.

Af de i alt 563 advarsler, som EU's fælles advarselssystem Rapex udsendte i 2018, var der i 290 tilfælde tale om legetøj, der indeholdt potentielt farlige kemikalier over de tilladte grænseværdier. Det skriver mediet ChemicalWatch på baggrund af en analyse fra NGO'en European Environmental Bureau (EEB).

Blandt typerne af legetøj var både plastikdukker, slim, modellervoks, bolde og balloner. Faktisk gav ingen anden produkttype i 2018 anledning til så mange advarsler fra Rapex som legetøj. Til sammenligning blev der eksempelvis fundet overtrædelser i 91 typer af kosmetik og 42 typer tøj.

"Vi er glade for at se, at myndighederne blokerer farligt legetøj. Desværre er det en tabt sag. Producenter frygter ikke loven, og tolderne er for få og har for få midler. Mens FN taler om en stille pandemi som følge af eksponeringen af kemikalier, har vi aldrig haft mere brug for en ordentlig kemikontrol end nu, siger Tatiana Santos, EEB's kemipolitiske leder, til NGO'ens hjemmeside.

Sikkerhedsstandard dumper

Selv ikke legetøj med CE-mærkatet, der sætter standarder for miljø, sikkerhed og sundhed for produkter solgt i EU, er sikkert. Faktisk viser en anden ny analyse i samarbejde mellem fire EU-lande, at af 104 undersøgte stykker legetøj, indeholdt over en tredjedel af dem for mange af de potentielt hormonforstyrrende ftalater DEHP, DBP og BBP. Af denne tredjedel bar 92 pct. af legetøjet CE-mærket.

I november destruerede EU-toldere 31.590 dukker - primært fra Kina - fordi de blev vurderet til at udgøre en "alvorlig risiko" for børn pga. for et for højt indhold af ftalater.

I en kommentar fra den europæiske legetøjsorganisation TIE lyder det, at det ulovlige legetøj ikke er lavet af velrenommerede producenter og argumenterer, at legetøj hyppigere dumper kontrollen, fordi et EU-direktiv betyder, at legetøj hyppigere tjekkes end andre produktgrupper.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE