Topnyheder

EU forbyder for første gang skadelig kemi af frygt for cocktaileffekter

EU forbyder skadelig kemi i flere hverdagsprodukter, bl.a. på grund af cocktaileffekter. Fødevareindustrien går dog fri af forbuddet.

Fire blødgørende stoffer, der bl.a. findes i regntøj, bliver forbudt i en række hverdagsprodukter i EU. Foto: Pixabay

For første gang i historien vil EU forbyde skadelig kemi på grund af frygten for cocktaileffekter - den potentielle giftighed, der opstår, når flere kemikalier kombineres.

Beslutningen betyder, at EU-borgerne slipper for fire hormonforstyrrende blødgørende stoffer, ftalaterne DEHP, BBP, DBP og DIBP, i hverdagsprodukter som regntøj, gummistøvler, vinylgulve, cykelhåndtag, voksduge, badeforhæng og badebassiner. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

De fire ftalater er hormonforstyrrende og klassificeret som skadelige for forplantningsevnen. Et nyt studie har desuden påvist, at en øget koncentration af DBP og BBP i gravide kvinders urin medførte en markant øget risiko for, at deres børn udviklede sprog senere end andre jævnaldrende.

Tilbage i 2009 rejste Danmark problemstillingen med ftalaterne og har siden presset på for et forbud.

- Jeg er på vegne af alle europæere glad for, at det nu er lykkedes at skrive Europahistorie. Vi skal have en hverdag, hvor vi ikke udsættes for farlig kemi fra de produkter, vi omgiver os med. Det er første gang, at vi får regler, som tager højde for, at en cocktail af forskellige stoffer samlet set udgør en fare for forbrugerne. Det er dejligt at kunne offentliggøre nyheden om, at der nu endelig kommer det forbud, som også mine forgængere på posten har arbejdet for," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, som også på Twitter takker sine forgængere.

Fødevarebranchen er undtaget

Hvad ministeriet ikke oplyser er dog, at fødevareindustrien indtil videre går fri af forbuddet. Ifølge Food Packaging Forum er produkter i denne sektor nemlig undtaget de nye regler, hvilket betyder, at de kemiske tilsætningsstoffer stadig kan findes i eksempelvis mademballage, plastbeholdere og gummihandsker.

Det har affødt kritik fra NGO'en Chem Trust, som mener, at der ikke er noget videnskabeligt belæg for at udelade fødevarebranchen fra forbuddet.

EU's fødevareorgan, Efsa, er nu i gang med at revidere brugen af ftalaterne i produkter brugt til fødevarer.

Det nye forbud er enstemmigt vedtaget i EU og betyder, at de fire ftalater fra 7. juli 2020 ikke må markedsføres i produkter, der opbevares indendørs, og produkter som mennesker har direkte kontakt med.

.

Forbrugerne kan udsættes for ftalaterne via støv, ved direkte kontakt med ftalatholdige produkter og gennem maden.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE