Topnyheder

EU's vagthund kritiserer landbrugets dyrevelfærd

Dyrevelfærden halter på flere områder i det europæiske landbrug. Særligt transporten med levende dyr og den udbredte halekupering er problematisk, lyder det fra EU's revisionsret.

Det er især den udbredte praksis med at halekupere grisene, som Den Europæiske Revisionsret kritiserer.

Selvom dyrevelfærden i Europa grundlæggende er høj, er der stadig velfærdsmæssige problemer på en række områder. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Den Europæiske Revisionsret (ECA), der anses som EU's vagthund.

Rapporten, der kommer midt under forhandlingerne til EU's kommende landbrugspolitik, konstaterer, at der særligt er problemer ved den rutinemæssige halekupering af grise, manglende efterlevelse af regler for dyretransporter, og bedøvelsesprocedurerne ved slagtning.

Forfatterne til rapporten har besøgt landbrug i fem EU-lande; Tyskland, Polen, Frankrig, Italien og Rumænien, for at indhente baggrundsviden.

- Dyrevelfærd er et vigtigt spørgsmål for EU's borgere. Kommissionen har proaktivt imødegået interessenternes betænkeligheder, men der er endnu ikke opnået balance mellem de ambitiøse mål og den praktiske gennemførelse, siger Janusz Wojciechowski, det medlem af Den Europæiske Revisionsret, der er ansvarligt for beretningen.

Håber på ny form for landbrugsstøtte

Hos Dyrenes Beskyttelse mener man, at rapporten bør give anledning til en revidering af den nuværende landbrugsstøtte, der primært øremærkes bedrifternes arealstørrelse frem for aktive tiltag inden for eksempelvis dyrevelfærd og miljø.

- Landbrugsstøtten har i årevis uhensigtsmæssigt understøttet de industrielle og højintensive landbrug uden hensyn til de store konsekvenser, som disse industrier har for dyrevelfærden. Det er i direkte modstrid med Europa-Kommissionens strategi om mere dyrevelfærd. Burhøns, tremmekalve, industrikyllinger og burgrise er nu mere normen end undtagelsen. Der er behov for en støtteordning, der understøtter mindre landbrug, som holder dyr under mere naturlige forhold,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Undersøgelsen blev igangsat sidste år, da ECA meldte ud, at den ville undersøge, hvorvidt Europa-Kommissionen og de europæiske medlemslande har bidraget til EU's målsætninger om bedre dyrevelfærd.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE