Topnyheder

Næsten halvdelen af svineproducenterne bryder dyrevelfærdsreglerne

Alt for mange overtrædelser af reglerne får nu miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til at handle og love flere kontrolbesøg hos svineproducenterne.

For mange regelbrud blandt svineproducenterne får nu den ansvarlige minister til at love flere kontrolbesøg. Foto: Pixabay

Opdateret kl. 9:00, 3. november, med en udtalelse fra Dyrenes Beskyttelse og link til rapporten.

De danske svineproducenter kan se frem til flere kontroller i 2019. Det er konsekvensen af det stigende antal regelbud, som den årlige dyrevelfærdsrapport netop har vist. Af de 592 kontrolbesøg i danske svinestalde i 2017 blev der givet mindst én sanktion i 43 pct. af besøgene, og i 13 af tilfældene var overtrædelsen så grov, at den medførte en politianmeldelse.

Tallene har nu fået miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at skærpe kontrollen.

- Jeg er ærgerlig over, at så mange svineproducenter ikke passer ordentligt på deres dyr. Vi skal sætte hårdere ind, og næste år vil markant flere svineproducenter blive kontrolleret på dyrevelfærden. Det er uacceptabelt, at der har været så mange sanktioner og derfor nødvendigt, at vi sætter kontrollen op. Det gør vi fordi, at både dyrene og de landmænd, der godt kan finde ud af at passe ordentlig på deres dyr, fortjener, at der bliver slået hårdt ned på synderne, siger Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Også sidste år var ministeren vred over tallene

De 43 pct. regelbrud er en stigning på 10 procentpoint i forhold til 2016, da det her var 33 pct., som brød reglerne. De områder, som har medført det højeste antal sanktioner er:

  1. Syge/tilskadekomne dyr får ikke fornøden pleje/behandling.

  2. Dyr har ikke permanent og tilstrækkelig adgang til beskæftigelses- og/eller rodemateriale.

  3. Manglende eller mangelfulde optegnelser over medicinsk behandling.

- Jeg er med på, at årsagerne til stigningerne kan skyldes flere forhold, herunder at Fødevarestyrelsen går målrettet efter dem der har svært ved at overholde reglerne. Men ansvaret for at behandle dyrene professionelt, ligger hos landmænd og transportvirksomheder. Branchen skal have et større fokus på dyrevelfærdsområdet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Sidste år var det hans forgænger, Esben Lunde Larsen (V), der udtrykte kritik, da antallet af regelbrud efter hans mening var for højt - og siden da er der altså sket en stigning.

- Det er mildest talt ikke tilfredsstillende. Tallet ligger på samme niveau som 2015, og det er ikke godt nok. Det skal gøres bedre, sagde Esben Lunde Larsen, da sidste års rapport udkom.

Hos Dyrenes Beskyttelse ryster man på hovedet over de nye tal.

- Vi har i en lang årrække set alvorlige problemer hos en stor del af de svinebesætninger, som Fødevarestyrelsen har kontrolleret, og i år er det hele 43 % der får sanktioner. Det er dybt kritisabelt, at der ikke er styr på dyrevelfærden i vores meget store, danske svineproduktion, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse fra organisationen.

Den nye rapport, 'Dyrevelfærd i Danmark 2018', kan læses her.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE