Topnyheder

Omfattende studie: Nødvendigt for vores fremtid, at vi skærer drastisk i kødforbruget

Hvis kloden skal kunne brødføde fremtidens befolkning, og den globale opvarmning begrænses, skal vi spise overvejende plantebaseret, viser det hidtil største studie på området.

Vi skal reducere vores kødindtag kraftigt, hvis fremtidens befolkning også skal brødfødes. Foto: Pixabay

Hvis vi vil undgå, at vores fødevareproduktion destabiliserer økosystemer og medvirker til øget global opvarmning, skal vi transformere hele fødevareproduktionen og skære kraftigt i vores kødindtag.

For borgerne i eksempelvis USA og Storbritannien skal kødforbruget skæres med 90 pct. og indtagelsen af mejeriprodukter med 60 pct., mens forbruget af vegetabilske fødevarer skal være fire til seks gange højere end i dag. Til gengæld skal borgere i visse ulande plaget af hungersnød spise en smule mere kød og flere mejeriprodukter end i dag.

Det konkluderer 23 forskere, som står bag det hidtil mest omfattende studie af vores madvaners og fødevareproduktions påvirkning på kloden, skriver The Guardian.

Konsekvenser hvis vi intet gør

På globalt plan skal mennesket spise fleksitarisk - altså overvejende frugt og grønt med kun lidt kød - hvis den globale opvarmning skal holdes under to grader celsius, og vi skal kunne producere tilstrækkeligt med mad til de formentlig 10 mia. mennesker, der vil være på kloden i 2050. Det betyder, at den gennemsnitlige verdensborger skal spise 75 pct. mindre oksekød, 90 pct. mindre svinekød og halvt så mange æg, mens indtaget af bønner skal tredobles og nødder og frø firedobles.

Derudover er der behov for teknologiske fremskridt i landbrugssektoren; udbyttet skal være endnu højere i udviklingslande, vandforbruget mere effektivt, og madspildet skal mindskes. Sker det ikke, vil landbrugets miljømæssige belastning stige med 50-90 pct. frem mod 2050, hvilket vil overskride grænsen for, hvad forskerne betegner som menneskets sikre råderum, og der vil således være risiko for, at økosystemer bliver destabiliseret.

- I sidste ende lever vi på en afgrænset planet med begrænsede ressourcer. Det er fiktion at tro, at en teknologisk løsning vil lade os producere så meget mad, vi kunne ønske os, lade os overspise og smide mad ud, siger professor i befolkningsøkologi Tim Benton, University of Leeds, der ikke medvirkede til studiet, til The Guardian.

Professor i jord og global forandring Peter Smith, University of Aberdeen, der heller ikke medvirkede til studiet, siger til avisen:

- Vi ved, at madvaner er meget personlige, og at det kan være svært at ændre vaner, men beviserne er entydige: Vi er nødt til at ændre vores kost, hvis vi skal have en bæredygtig fremtid. Det faktum, at det også vil gøre os sundere, gør det til en no-brainer.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE