Topnyheder

Nyt stort opråb: En global katastrofe er undervejs

I et åbent brev forsøger 200 personer, heriblandt en række forskere, at råbe verdenslederne op, så vi undgår en "global katastrofe".

Forskere, kunstnere og andre fremtrædende personligheder opfordrer i et åbent brev verdens ledere til at handle på en forestående økologisk katastrofe. Foto: John LeGear/flickr

Både forskere, filmstjerner, kunstnere og andre kendisser har sat deres underskrift på et åbent brev, der er blevet trykt i den franske avis Le Monde i et forsøg på at råbe de politiske ledere op.

- Vi styrer mod en global katastrofe. Global opvarmning, drastisk indskrænkning af leveområder, biodiversitetskollaps, forurening af jord, vand og luften, hastig skovrydning: Alle symptomerne er alarmerende, skriver de i brevet, som bl.a. er blevet oversat af den britiske avis The Independent.

- Fortsætter vi den nuværende hast, vil der i løbet af få årtier næsten ikke være mere tilbage. Menneskeheden og de fleste levende arter er i en kritisk situation, fortsætter brevet, som dog også minder om, at der stadig er tid til at få vendt situationen.

- Den sjette masseudryddelse finder sted med en hidtil uset hastighed. Men det er ikke for sent at undgå det værste. Vi mener, at enhver politisk handling, der ikke gør det til sin højeste prioritet at modkæmpe denne katastrofe, vil være utroværdig, står der endvidere.

Paven har også råbt op

Ud over forskere som astrofysiker Aurélien Barrau, klimatolog Jean Jouzel, fysiker Carlo Rovelli og biolog Gilles Boeuf har kunstnere som skuespillerne Willem Defoe, Bradley Cooper, Clive Owen og Juliette Binoche.

Det åbne brev er endnu et i rækken af breve, hvori flere hundrede fremtrædende personer og akademikere forsøger at råbe politikerne op. I 2015 udsendte en række muslimske forskere og meningsdannere et dekret, hvori de skrev, at menneskeheden lever over evne og misbruger klodens ressourcer, og at det er nødvendigt, at samfundet bliver mere bæredygtigt. Samme år udsendte Pave Frans et 184 sider langt dekret, hvor han bl.a. insisterede på et opgør med de rige landes 'smid væk'-kultur.

Året efter udsendte over 800 forskere et åbent brev til den amerikanske præsident, Donald Trump, hvori de opfordrede ham til at handle mod klimaforandringerne, og sidste år advarede omtrent 15.000 forskere om et forestående økologisk kollaps.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE