Topnyheder

Otte fuglearter er nu uddøde - en blev filmstjerne

Spixaraen, der er kendt fra animationsfilmen Rio, er blandt de fugle, der nu betragtes som uddøde i naturen. Skovrydning er en af de store syndere bag fuglenes endeligt.

Spixaraen, der er kendt fra filmen Rio, er nu uddød i naturen. Foto: Robert01/Wikimedia Commons

Normalt er det fuglearter henvist til små, isolerede øer, der uddør i naturen på grund af trusler fra jagt og invasive arter, men nu har udryddelsen bredt sig med stigende hast til fastlandet. Otte fuglearter er nu at betragte som uddøde eller sandsynligvis uddøde i naturen, hvoraf fem levede i Sydamerika. Det skriver The Guardian på baggrund af en ny analyse fra den verdensomspændende organisation BirdLife International publiceret i tidsskriftet Biological Conservation.

- Folk tænker på dronten, når de tænker på udryddelse, men vores analyse viser, at udryddelserne fortsætter og nu accelererer. Historisk set har 90 pct. af udryddelsen af fugle været blandt små bestande på fjerntliggende øer. Vores resultater viser, at der er en stigende forekomst af udryddelser, der skyller ind over kontinentet og drives frem af tab af leveområder grundet ubæredygtigt landbrug, omledning af floder og skovfældning, siger Stuart Butchart, chefforsker ved BirdLife International, til The Guardian.

En af de udryddede fuglearter er den ikoniske papegøjeart Spixara, der er kendt fra animationsfilmen Rio, hvori der netop henvises til dens nærtstående udryddelse. Den er en af de arter, som findes i et lille antal i fangenskab, hvorfor forskere forsøger at avle på den i håbet om at kunne genintroducere den i naturen, men for andre af arterne, såsom Poo-uli'en, er løbet kørt, og den er væk for altid.

Stuart Butchart forklarer, at man er ekstremt forsigtig med at klassificere en art som "uddød", da det vil betyde, at al bevaringsarbejde for arten opgives, og at det derfor skal ses som en meget forsigtig vurdering, når nogle af arterne nu betragtes som "sandsynligvis uddøde", men at det næsten med sikkerhed betyder, at de er forsvundet i naturen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE