Topnyheder

Ny klimaforskning: Vi har ændret årstiderne

Sommeren er blevet opvarmet hurtigere end de andre årstider, viser et nyt studie, hvori forskerne fastslår, at de nuværende klimaændringer ikke kan være naturlige.

Den globale opvarmning er særligt tydelig om sommeren, der er blevet opvarmet mere end de øvrige årstider. Foto: State Farm/flickr

Mennesket har sat sit aftryk på klimaet og årstiderne.

Således har sommeren gennemgået højere temperaturstigninger end de tre andre årstider - særligt er opvarmningen sket på den nordlige halvkugle, hvor forskellen mellem vinter og sommer er øget med 0,4 grader celsius.

Det viser et nyt studie i det anerkendte, peer-reviewed tidsskrift Nature, hvor forskere for første gang har undersøgt klimaændringerne i troposfæren - atmosfærens nederste lag.

Forskerne analyserede satellitdata fra perioden 1979 til 2016 og sammenlignede dem med klimamodeller, som både med- og fraregnede menneskets udledning af drivhusgasser. Her fandt de, at menneskets påvirkning på klimaet var tydelig, da ændringerne ikke kan være sket på naturlig vis; sandsynligheden for, at naturlige variationer har forårsaget de seneste knap 40 års temperaturstigninger, er én til fem millioner, vurderer de.

- Det, vi ser, er et tydeligt bevis på menneskets påvirkning på klimaet - ikke kun i den årlige temperatur, men også i årstiderne, siger hovedforfatter Benjamin Santer, atmosfærisk forsker ved Lawrence Livermore National Laboratory, USA, til Nature.

Andrew Dessler, der er atmosfærisk forsker ved Texas A&M University, men ikke bidrog til studiet, kalder studiet solidt og mener, at det er endnu et bevis for, at det er mennesket og ikke naturen, der lige nu ændrer klimaet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE