Topnyheder

Medarbejder på polsk fjerkræfarm: Det er ligesom Auschwitz

Gennem ti ugers undercover-arbejde fik en dyreværnsorganisation indblik i, hvordan kyllinger, som ikke kan vokse hurtigt nok, systematisk slås ihjel.

Hyppig aflivning af svækkede kyllinger samt opsamling af selvdøde kyllinger og kyllingekroppe i forrådnelse. Sådan var arbejdsgangen på en polsk kyllingefarm i den polske egn Strzelce-Drezdenko, hvorfra der eksporteres kyllingekød til andre EU-lande, viser skjulte optagelser af en undercover-medarbejder hos dyreværnsorganisationen Animas internationale afdeling.

Polen eksporterer også kyllingekød til Danmark, men om kød fra den pågældende farm er endt i danske kølediske, er uvist.

Optagelserne viser medarbejderne gennemgå kyllingeflokkene for at se efter svage individer, såsom kyllinger med lukkede øjne eller deforme vinger, der så aflives mod en metalstang og efterfølgende smides i en spand.

- Den her er blind. Kan du se? Den her skulle være dræbt for længst, siger en medarbejder foran det skjulte kamera, mens han holder en kylling.

- Den har proppet sig med mad. Se hvor stor den er nu, tilføjer han, før han banker den mod en metalstang.

Sammenligner produktionen med Auschwitz

Animas medarbejder fortæller, at han får skældud, hvis han forsøger at få de svage kyllinger til at spise, da det ikke giver mening at fodre dem, hvis de ikke kan tage hurtigt nok på til at kunne sælges.

En af medarbejderne sammenligner sågar produktionen med Hitlers jødeudryddelse under Anden Verdenskrig.

- Det er ligesom Hitler, der sender folk til Auschwitz. Man gør det samme her, lyder det fra en medarbejder i optagelsen.

Artiklen fortsætter under billedgalleriet

Undercover-medarbejderen fortæller, at en anden del af hans arbejde bestod i at gå og samle døde kyllinger op fra hallens gulv. Nogle af kroppene nåede at ligge der så længe, at de var begyndt at rådne, før de blev fundet.

Efter fire-fem uger er kyllingerne blevet så store, at han er nødt til at hjælpe dem med at komme på benene igen, hvis de er væltet, da de ellers vil blive liggende og dø af sult. Efter seks uger bliver de overlevende kyllinger sendt til slagteriet.

Har underrettet myndighederne

Ifølge Animas kommunikationschef Thorbjørn Schiønning viser billederne, hvor galt det kan gå, når industrien vælger at bruge den hurtigt voksende kylling under "ekstremt trange vilkår". Den konventionelle produktion gør ofte brug af kyllingeracer, der vokser så hurtigt, at det i sig selv fører til velfærdsproblemer såsom besvær med at gå og trække vejret.

- Vi kan kun komme de her problemer til livs ved at ændre opdrætsforholdene markant, siger Thorbjørn Schiønning i en pressemeddelelse.

Afsløringerne har også nået Storbritannien, og den britiske dyreværnsorganisation Open Cages har underrettet de polske myndigheder om sagen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE