Topnyheder

Kødproduktionen optager 83 pct. af arealerne, men giver kun 18 pct. af kalorierne

Vil man mindske sit miljø- og klimamæssige aftryk, har det størst effekt at kvitte kødet, viser et nyt omfattende studie. Landbrugsarealet kan reduceres med 75 pct., hvis det bliver rent vegetabilsk.

Oksekød er ikke overraskende den helt store klimasynder ifølge et nyt studie. Det viser dog også, at der er store forskelle på, hvor meget den samme produktion udleder fra bedrift til bedrift. Foto: Pixabay

83 pct. af klodens landbrugsareal går til produktionen af kød og mejeriprodukter. Til gengæld leverer den kun 18 pct. af de kalorier, som hele fødevareproduktionen står for. 100 gram kød udleder op mod 105 kg drivhusgasser, mens 100 gram tofu udleder under 3,5 kg.

Det er nogle af de konklusioner, som forskere bag det hidtil mest omfattende studie på området, kommer frem til. Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Science, tager udgangspunkt i data fra ca. 38.700 landbrug i 119 lande dækkende over 40 fødevareprodukter, som repræsenterer 90 pct. af den mad, vi indtager. Det skriver The Guardian.

Forskerne konkluderer, at kød- og mejeriproduktionen er så ineffektiv og samtidig kræver så meget plads, at hvis man helt droppede den og overgik til en ren vegetabilsk produktion, kunne man reducere landbrugets areal med 75 pct. og fortsat brødføde verden.

- En vegansk kost er formentlig den mest effektive måde at reducere sin egen påvirkning på kloden, ikke bare med hensyn til drivhusgasser, men også acidificering, eutrofiering (overgødskning, red.), areal- og vandforbruget. Det giver langt mere end at skære ned på flyturen eller købe en elbil, siger studiets hovedforfatter, Joseph Poore fra det britiske University of Oxford, ifølge The Guardian.

Belastningen varierer fra bedrift til bedrift

Forskerne har set på produktionen fra jord til bord og tilmed vurderet forskelle blandt de enkelte produktionstyper. Eksempelvis fandt de, at kvæg på arealer, hvor man har ryddet skovområder, udgør en 12 gange større klimabelastning end kvæg, der græsser på naturlige græsarealer. Joseph Poore nævner dog, at græssende kvæg stadig er en markant større belastning end produktionen af plantebaserede fødevarer.

En af overraskelserne ved studiet er den store klima- og miljøpåvirkning fra havbrug, der viser sig at give gode betingelser for udledningen af metangas fra havbunden.

Joseph Poore påpeger, at det ikke er nødvendigt at gøre hele verden vegansk; hvis man erstatter halvdelen af de mest miljø- og klimabelastende kød- og mejeriproduktioner med vegetabilske produktioner, vil man stadig opnå to tredjedele af fordelene, der er ved at afskaffe produktionerne helt.

Ros fra forskere

Studiet møder ros fra andre forskere. Professor Gidon Eshel fra Bard College i USA, kalder det "solidt" og "smukt udført", mens professor Tim Benton fra University of Leeds i Storbritannien kalder det et "særdeles brugbart studie".

Joseph Poore oplyser i øvrigt, at han stoppede med at indtage animalske produkter, mens han arbejdede på studiet.

Et andet, nyt studie fra i år undersøgte også forskellene på produktionen af plantebaserede og animalske proteiner. Det konkluderede, at omlagde man den amerikanske kødproduktion til vegetabilsk produktion, ville man kunne producere mad til yderligere 350 mio. mennesker, fordi der kan produceres flere planteproteiner per hektar end animalske.

De fem mest klimabelastende fødevareproduktioner er:

  1. Kød fra kødkvæg

  2. Skaldyr fra havopdræt

  3. Lam og får

  4. Kød fra malkekvæg

  5. Ost

Kilde: Poore og Nemecek (2018): 'Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers'.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE