Topnyheder

Studie: Bitcoin bruger lige så meget el som Irland

Kryptovalutaen Bitcoin sluger strøm og kan ved udgangen af året stå for 0,5 pct. af verdens samlede elforbrug. Det gør klimamålene sværere at nå, siger forfatter bag nyt studie.

Kryptovalutaen Bitcoins elforbrug er højt og støt stigende. Foto: Pixabay

Kryptovalutaen Bitcoin bruger lige så meget strøm som Irland, og en enkelt transaktion forbruger den samme mængde strøm, som en gennemsnitlig irsk familie bruger på en måned. Energiforbruget er stigende, og fortsætter det, kan det ved udgangen af året være næsten lige så højt som Østrigs elforbrug, eller hvad der svarer til omtrent en halv pct. af verdens samlede elforbrug. Det viser et nyt studie ifølge eurekalert.org.

- Efter min mening er en halv procent chokerende. Det er en ekstrem forskel i forhold til det normale finansielle system, og det stigende elforbrug vil helt sikkert ikke hjælpe os med at nå vores klimamål, siger studiets forfatter Alex de Vries, der er finansøkonom, datakonsulent, og stifter af Digiconomist, som informerer om kryptovaluta, ifølge eurekalert.org.

Strømforbruget kommer fra de mange computere, der miner Bitcoins. Det betyder kort fortalt, at computerne sættes til at lede efter Bitcoins, der som digitale valutaer, ligger gemt og findes frem ved hjælp af komplekse regnestykker. Nogle udregninger giver et resultat, som belønnes med et bestemt antal Bitcoins. Jo flere udregninger, der laves, desto mere komplekse bliver de, og dermed stiger behovet for computerkraft, hvilket samtidig kræver mere energi.

Kan nå op på 5 pct. af forbruget

Alex de Vries vurderer, at hvis prisen for en Bitcoin stiger til et niveau, som nogle eksperter forudser, vil netværket på et tidspunkt stå for 5 pct. af klodens elforbrug.

Han anerkender imidlertid, at hans fremskrivninger kan have mangler og hilser en debat og mere forskning på området velkomment.

- Jeg tror, at alle er enige om minimumforbruget af energi. Men de fremtidige estimater? Det er faktisk til debat. Vi har ikke rigtig nogen fælles tilgang til at finde et fremtidigt estimat af elforbruget lige nu, hvilket får mig til at håbe på at starte en snak om det, siger han.

Til mediet Gizmodo bakker to eksperter, der ikke medvirkede til studiet, op om, at Bitcoins energiforbrug er stigende. It-ekspert, Bitcoin-investor og blogger Marc Bevand kritiserer dog dele af de Vries' beregningsmetode. Bl.a. påpeger han, at beregningen afhænger af gæt på Bitcoins fremtidige pris og omkostningerne ved at mine valutaen. Falder valutaværdien, samtidig med at elprisen stiger, vil det afspejle sig i mine-aktiviteten, påpeger han. Han kalder dog prognosen om et energiforbrug på 0,5 pct. af klodens samlede forbrug for "plausibel", men tror selv mere på et tal på mellem 0,2 og 0,3 pct. ved årets udgang.

Studiet er udgivet i det peer-reviewede tidsskrift Joule og kan læses her.

OBS: Artiklen er opdateret d. 23/5 kl. 11:52 med kritik fra Marc Bevand og henvisning til Gizmodos omtale.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE