Topnyheder

Sådan griller du mere klimavenligt

Både grillmetoden, typen af grill og kul afgør, hvilket klimaaftryk din grillaften sætter. Få her otte tip til hvordan du griller mere klima- og miljøvenligt.

Mindre kød, mere grønt og en gasgrill frem for kul gavner klimaet. Foto: Pixabay

Kul og oksekød på grillen kan betyde en grillaften med et stort klimaaftryk. Der er dog flere måder at sænke grillens klimabelastning og miljøpåvirkning på. Det skriver boligmagasinet Vores Villa, der med hjælp fra Bolius' fagekspert Tue Patursson har udarbejdet otte tip. Globalen opremser her de otte tip i forkortede versioner - læs magasinet for den fulde artikel og dyberegående forklaringer på tippene.

1) Brug gasgrill frem for kulgrill. Gasgrillen udleder blot 1/3 så meget CO2 som en kulgrill, bl.a. fordi den er klar, så snart man tænder den, og kan slukke den, når man ikke længere skal bruge den.

2) Undgå briketter med stenkul og brunkul, hvis du holder fast i kulgrillen. Køb hellere trækulsbriketter eller trækul, der som udgangspunkt er CO2-neutralt.

3) Vær opmærksom på at selv CO2-neutralt trækul kan indeholde metan, der er en kraftigere drivhusgas end CO2.

4) Brug en grillstarter når du skal grille på kulgrillen. Det er mere miljøvenligt end blokke, tændvæske eller andre optændingsprodukter.

5) Ryd op efter dig selv og undgå brug af engangsservice.

6) Smid asken rigtigt ud og vent, til den er blevet kold. Vent gerne minimum til dagen efter, at du har grillet. Tøm asken på et stykke avispapir, pak den ind og læg pakken ned i en plasticpose, der kan lukkes godt til. Aske kan indeholde tungmetaller, og for meget aske kan desuden skade jord og planter.

7) Spis grønnere: Et kilo oksekød udleder knap 20 kg CO2, svarende til at køre 100 km i bil. Grønsagsbøffer og andet grønt er langt mere klimavenligt.

8) Drop engangsgrillen og køb i stedet en transportabel grill eller brug de griller, som i forvejen er opstillet i parker og byer.

Læs samtlige otte råd i fuld længde i Vores Villa, Maj 2018.

/Globalen

ANNONCE