Topnyheder

Supermarked tager usædvanligt skridt for klimaet

Den svenske onlinekæde Mat.se vil kategorisere varer efter klimabelastning og skrive deres samlede klimaaftryk på kundernes kvitteringer for at nå i mål med klimavenlig målsætning.

Kunderne hos Mat.se får fremover mulighed for at se deres varers klimaaftryk, når de handler. Genrefoto: Pixabay

Klimaaftrykket fra kunderne hos det svenske onlinesupermarked Mat.se skal reduceres med 50 pct., lyder supermarkedets målsætning. Derfor vil det nu gøre det lettere for kunderne at vælge de mest klimavenlige varer. Det oplyser Axfood, der bl.a. driver Mat.se, i en pressemeddelelse.

Mens kunderne handler, vil de få foreslået varer med lavere klimapåvirkning, samtidig vil de kunne vælge blandt varer med miljøcertificeringer som Krav og MSC. Når de betaler for deres indkøb, vil varernes samlede klimapåvirkning stå på kvitteringen, og dermed får kunderne mulighed for at følge med i, om deres indkøb bliver mere eller mindre klimabelastende med tiden.

- Vores kunder bliver i stigende grad opmærksomme på fødevarernes klimapåvirkning. Ændrede spisevaner kan derfor gøre en enorm forskel. Vi vil hjælpe til med at give de rigtige oplysninger og gøre det mere enkelt for kunderne at handle klimavenligt, siger Anders Jacobsson, der er markedschef hos Mat.se.

Varernes klimaaftryk beregnes ud fra Rise-modellen, der er udviklet af forskere i Schweiz og bruges i omtrent 50 lande til at måle bæredygtigheden inden for bl.a. landbrug og supermarkeder.

- Det er første gang, forbrugerne for alvor kan træffe bevidste klimavalg, når de køber mad ind. Samtidig indebærer det en omfattende udvikling af Rise-klimadatabesen, hvilket i det lange løb har gavn for hele fødevaresektoren, siger Thomas Angervall, der er leder for Miljø og bæredygtige fødevarer hos Rise.

Hensigten er, at tiltaget skal spredes til flere kæder under Axfood samt øvrige butikker i Axel Johnson-koncernen, der ejer aktiemajoriteten i Axfood.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE