Topnyheder

Grønlands is er begyndt at smelte dobbelt så hurtigt

Særligt stigende sommertemperaturer er skyld i, at isen på Grønland smelter hurtigere og hurtigere. Forsvinder den helt, vil havet stige omtrent seks meter.

Grønlands indlandsis smelter hurtigere og hurtigere. Forsvinder den helt, stiger havet seks meter. Foto: Pixabay

Isen på Grønland smelter hurtigere, end den har gjort i mindst 400 år, og afsmeltningen sker i et tempo, der er næsten dobbelt så højt som ved slutningen af 1800-tallet.

Det viser et nyt studie publiceret i tidsskriftet Geophysical Research Letters, skriver Scientific American.

Ved hjælp af iskerneboringer, satellitmålinger og ismodeller har forskerne undersøgt udviklingen siden omtrent år 1550 og kan konstatere, at afsmeltningen ikke kan tilskrives ændrede omstændigheder i havet eller atmosfæren, men primært har taget til i hastighed på grund af stigende sommertemperaturer på ca. 1,2 grader celsius siden 1870'erne i området - særligt stærkt er det gået de seneste ca. 25 år. Dermed peger pilen mod den menneskeskabte globale opvarmning.

Forskerne mener, at resultaterne kan bruges til bedre at forudsige fremtidens havstigning. Grønlands indlandsis udgør ca. 8 pct. af klodens samlede areal af is, og skulle den smelte, vil det medføre en havstigning på ca. seks meter.

- Vejrmønstre, der skaber ændringer på årsbasis, bliver mindre og mindre relevante, når man ser over længere tidsintervaller. Adskillige årtier ud i fremtiden vil det være den længerevarende opvarmning fra drivhusgasserne, der kommer til at dominere, siger Erich Osterberg, klimaforsker ved Dartmouth College til E&E News.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE