Topnyheder

Langt færre plastikposer i havet efter kampagner og gebyr

En ny undersøgelse viser, at der er færre plastikposer i havet omkring Storbritannien. Et beskedent beløb per plastikpose og oplysningskampagner får æren for udviklingen.

Plastik er dødeligt for dyr. Her filmes en måge, der forsøger at spise en plastikpose.

Fra 2010 til 2017 er der sket et fald på 30 pct. i mængden af plastikposer, som man finder i trawlnet. Det viser en ny undersøgelse fra The Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas), der har undersøgt fiskebådenes fangst i Nordsøen, Den Engelske Kanal, Det Keltiske Hav og Det Irske Hav. Det skriver Sky News.

Thomas Maes, forsker i havaffald ved Cefas, mener, at oplysningskampagner fra forskellige institutioner og organisationer til offentligheden har haft en effekt og siger endvidere til Sky News:

- Denne undersøgelse viser, at ved at arbejde sammen kan vi reducere, genbruge og genanvende for at tackle problemet med havaffald.

Stadig masser af andet affald

Julian Kirby fra miljøorganisationen Friends of the Earth mener, at det også har haft en effekt, at Storbritannien i 2015 indførte et gebyr på fem pence for plastikposer. Efterfølgende faldt antallet af engangsposer uddelt ved store supermarkeder med 85 pct.

Forskerne kunne dog samtidig konstatere, at trods de færre plastikposer er mængden af affald på havbunden den samme nu som for 25 år siden, og der er samtidig en stigning i forekomsten af fiskegrej smidt i havet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE