Topnyheder

Forskning: Vegansk landbrug kan brødføde langt flere og gavne klimaet

Det amerikanske landbrug kan brødføde mindst dobbelt så mange mennesker, hvis det udelukkende producerede plantebaserede fødevarer, viser et nyt studie.

En plantebaseret produktion kan give langt flere fødevarer end en animalsk produktion - i hvert fald i USA, viser et nyt studie. Foto: Pixabay

Hvis USA blev en vegansk nation, ville det gavne klimaet og øge mængden af fødevarer, skriver flere internationale medier på baggrund af et nyt studie fra det israelske Weizmann Institute of Science.

Den animalske produktion er ressourcekrævende, og tabet af potentiel mad i produktionskæden er relativt stor. Derfor har forskerne undersøgt, hvordan den amerikanske fødevareproduktion ville se ud, hvis den i stedet udelukkende producerede vegetabilske afgrøder, og amerikanerne spiste vegansk - altså hverken kød- eller mejeriprodukter.

De har i den forbindelse set på de amerikanske spisevaner og landbrugsproduktionen i perioden fra 2000 til 2010 og samtidig taget højde for, at der skal findes veganske fødevarer, der indeholder samme næringsværdi som de animalske.

Det ineffektive oksekød

Forskerne beregnede at ved at erstatte de animalske produkter med vegetabilske i den amerikanske diæt og landbruget, ville der kunne produceres mad til mindst dobbelt så mange mennesker som nu. Det skyldes, at det kræver færre ressourcer og mindre plads at producere en kalorie eller ét gram protein fra plantebaserede fødevarer sammenlignet med de animalske. Særligt oksekød kræver forholdsvist mange ressourcer, i forhold til den næring der kommer ud af det.

Tager man et landområde og producerer 100 gram vegetabilske proteiner på det, vil man kun kunne producere 4 gram proteiner, hvis der i stedet var oksekødproduktion - et tab på 96 gram potentielle proteiner. Ifølge forskerne vil der med en vegansk produktion være mad nok til yderligere ca. 350 mio. mennesker.

De vurderede også, hvordan fødevareforsyningen ville være, hvis man blot udskiftede dele af den animalske produktion med vegetabilske erstatninger. Bl.a. vil man kunne brødføde én mio. flere mennesker, hvis al ægproduktion blev erstattet med vegetabilske produkter med samme næringsværdi, og ved at gøre det samme med mejeriprodukter vil man kunne brødføde 25 mio. flere mennesker.

Færre drivhusgasser og mere natur

Skiftet vil desuden gavne både klima og natur. Eksempelvis frigøres 283 mio. hektar græsningsareal, som i stedet kan blive vild natur, og der havde i den undersøgte periode været en økonomisk gevinst på 80 mia. dollars at hente ved færre drivhusgasser og sundhedsomkostninger grundet klimaforandringernes omkostninger samt de følgesygdomme, som et overforbrug af rødt kød kan føre til.

Forskerne nævner imidlertid, at deres studie ikke nødvendigvis kan overføres til andre lande, og at mennesker i fattige områder er afhængige af animalske fødevarer for at få tilstrækkelig næring. De skriver også, at borgernes indtag af visse næringsstoffer såsom B12-vitamin risikerer at falde ved en vegansk diæt - omvendt stiger indtaget af andre næringsstoffer.

De nævner heller ikke, hvilken form for gødning landbruget skal benytte sig af; om der er brug for den samme mængde gødning fra dyr, eller om man i højere grad skal basere det på grøngødning.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE