Topnyheder

Professor: Civilisationen kollapser i løbet af få årtier

Vores overforbrug af klodens ressourcer og voksende befolkningstal kan ikke fortsætte, advarer Stanford-professor. Flere studier advarer også om vores ubæredygtige levevis.

Befolkningen og dens forbrug er så stort, at kloden ikke kan understøtte det i længden, advarer ekspert. Illustration: Pixabay

Menneskehedens fortsatte destruktion af økosystemerne vil føre til, at civilisationen næsten med sikkerhed kollapser inden for de næste få årtier. Så dyster er forventningen fra biolog Paul Ehrlich, der er professor og præsident for Center for Conservation Biology ved Stanford University, USA, i et interview med The Guardian.

- Det er næsten sikkert i løbet af de næste få årtier, konstaterer han.

Avisen har interviewet ham til sin serie om hastigt voksende byer - samtidig er det 50 år siden, at han udgav bogen 'The Population Bomb', hvori han forudså, at hundredvis af millioner af mennesker ville sulte ihjel i 1970'erne. Selvom han anerkender, at en række af bogens forudsigelser ikke holdt stik, fastholder han, at bogens overordnede pointe var korrekt.

- Den voksende befolkning sammen med den enkelte borgers overforbrug skubber civilisationen over kanten: Milliarder sulter nu eller er underernærede, og klimaændringer slår folk ihjel, siger han og vurderer, at kloden maksimalt kan holde til mellem 1,5 og 2 milliarder mennesker. Globalt set er der nu ca. 7,6 milliarder mennesker.

Stod bag studie om udryddelse

Han anser det som nødvendigt at udbrede prævention, og indføre lige rettigheder og løn mellem mænd og kvinder, samt en redistribution af rigdomme for at sænke forbruget hos de rigeste.

Paul Ehrlich var en af forskerne bag et studie om 'Den Sjette Masseudryddelse', som Globalen omtalte i juli 2017. Heri konkluderede forskerne, at arterne udryddes med en sådan hast, at der er tale om "biologisk udslettelse" - et atypisk sprogbrug i et studie, men ifølge hovedforfatter Gerardo Ceballos er situationen så slem, at det ville være uetisk ikke at bruge så stærke ord.

Paul Ehrlich er langtfra den første akademiker, der advarer mod befolkningens overforbrug. Der er i denne uge udgivet et omfattende FN-studie med bidrag fra over 550 forskere fra godt 100 lande, hvori de advarer om, at menneskets ubæredygtige levevis lægger et så stort pres på klodens økosystemer og ressourcer, at det truer milliarder af menneskers adgang til mad og rent vand.

To faktorer forårsager kollaps

I 2014 udkom et studie, hvor forskerne beregnede, at civilisationen kunne kollapse "i de kommende årtier" på grund af et ubæredygtigt forbrug af naturens ressourcer og en voksende økonomisk ulighed. Forskerne inddrog fortidens avancerede civilisationer som Romerriget og Mauryadynastiet, der kollapsede, og identificerede to betydende faktorer bag: et overforbrug af ressourcer og en voksende kløft mellem den rige elite og den fattige masse. For nutidens vedkommende er det de rige ilande, der har et for stort forbrug.

En FN-rapport fra 2016 med bidrag fra over 1.200 forskere advarede ligeledes mod et overforbrug af naturens ressourcer, og i et interview med Politiken året forinden, advarede Arne Johan Vetlesen, der er norsk professor i filosofi ved Oslo Universitet, ligeledes mod vores adfærd. Han havde dengang udgivet bogen "The Denial of Nature", som handler om, at medmindre mennesket ændrer sin adfærd og indser, at det har brug for naturen, vil det ende med at ødelægge den - og dermed menneskehedens eksistensberettigelse.

Ifølge den årlige opgørelse fra Global Footprint Network havde menneskeheden i 2017 på godt syv måneder opbrugt, hvad der svarer til ét års naturressourcer.

Se et foredrag af Paul Ehrlich herunder

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk