Topnyheder

Teenagere slår Trump i klimasag

21 børn og unge har fået grønt lys til, at deres søgsmål mod den amerikanske regering kan blive prøvet ved retten. Trump-administrationen havde forsøgt at sætte en stopper for sagen.

Se et interview med fire af sagsøgerne i forbindelse med en stor klimamarch sidste år.

Et af de mest opsigtsvækkende søgsmål i nyere tid har fået grønt lys til at komme for retten. En appeldomstol i USA har netop afvist den amerikanske regerings forsøg på at forhindre, at sagen kommer for en dommer. Det skriver insideclimatenews.com.

Det er 21 børn og unge, der står bag søgsmålet, som blev anlagt i 2015, da de var i alderen mellem otte og 20. De sagsøger den amerikanske regering for ikke at handle i tilstrækkelig grad på klimaforandringerne og årsagerne bag. Søgsmålet var oprindeligt rettet mod daværende præsident Barack Obama, men nu er det præsident Donald Trump og hans administration, der som regeringsansvarlig er genstand for det. Sagsøgerne mener, at regeringen bryder med deres frihedsrettigheder, når den tillader en udledning af drivhusgasser, der ifølge forskere ændrer klimaet, og intet har gjort ved drivhusgasudledningen, selvom det har været kendt i mindst 50 år, at den ændrer klimaet.

Den første af sin slags

Regeringen forsøgte at få sagen afvist, med henvisning til at et stabilt CO2-niveau i atmosfæren ikke er en grundlovssikret ret, at sagsøgerne ikke personligt har oplevet gener ved klimaforandringerne, og at de ikke havde påvist en direkte årsagssammenhæng mellem regeringens manglende handling og det stigende CO2-niveau. Appeldomstolen afviste alle regeringens argumenter.

Retssagen er den første af sin slags i USA - også Obama-administrationen forsøgte at få den bremset.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE