Topnyheder

Terminator forbereder kamp mod oliegiganter

Skuespiller Arnold Schwarzenegger er i dialog med flere advokatfirmaer om at sagsøge olieselskaber for at være skyld i klimaforandringer og sætte folks liv på spil.

Dokumenter viser, at olieindustrien i årtier har vidst, at udledningen af fossile brændstoffer kan forårsage ændringer i klimaet - alligevel har de intet gjort for at oplyse om det, mens de har solgt deres produkt. Det er baggrunden for det søgsmål, som den tidligere republikanske guvernør i den amerikanske stat Californien Arnold Schwarzenegger, der som skuespiller bl.a. er kendt fra Terminator-filmene, forbereder at føre mod industrien.

I et interview med mediet Politicos podcast Off Message afslører han, at han er i dialog med flere advokatfirmaer om at føre en sag mod olieindustrien, der ifølge ham har sat folks liv på spil.

- Olieindustrien har vidst det fra 1959 og frem, den lavede sine egne studier om, at der ville komme global opvarmning på grund af fossile brændstoffer - tilmed at det ville udgøre en risiko for folks liv; at det ville dræbe, siger Arnold Schwarzenegger.

Ligesom tobaksindustrien

Han sammenligner sagen med tobaksindustrien, der i årevis kendte til risikoen ved rygning, men fortsatte promoveringen af cigaretter. Det kulminerede med en kæmpe erstatningssag i USA i 1998, hvor en række af de største tobaksfirmaer skulle betale over 200 mia. dollars i erstatning.

- Jeg synes ikke, at der er nogen forskel: Hvis du går ind i et rum, og du ved, at du vil dræbe nogen, så er det overlagt mord. Jeg mener, at det er det samme med olieselskaberne, siger Arnold Schwarzenegger.

Selv hvis han ikke vinder sagen, vil den forhåbentlig være med til at skabe opmærksomhed om truslen fra klimaforandringerne og få folk til at finde alternativer til bilen eller købe en bil, som kører på grøn energi, siger han.

Arnold Schwarzenegger er ikke den første, der vil bringe klimaforandringernes konsekvenser ind i retssalen. En gruppe børn og unge i alderen 10-21 år har også forberedt et søgsmål mod den amerikanske regering for ikke at have arbejdet tilstrækkeligt for at sikre deres ret til et sikkert klima og beskytte nationens ressourcer og atmosfæren. Det amerikanske retssystem er nu ved at afgøre, om sagen kan komme for en domstol.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE