Topnyheder

New Zealand har sluppet virus løs for at dræbe kaniner

Kaniner ødelægger landmændenes afgrøder. Derfor slipper myndighederne en virus løs, der giver kaniner spasmer og organsvigt. Landmænd jubler, mens dyrevenner er imod.

Kaninen ødelægger landmændenes græsningsarealer, og derfor spreder myndighederne nu en virus, der er dødelig for kaninen. Foto: Pixabay

En dødelig virus er netop blevet sluppet løs af myndighederne på New Zealand. Virussen skal rammer øens vilde kaniner, der er invasive og ses som en pestilens for landbruget. Det skriver flere medier, heriblandt BBC.

Ifølge landets erhvervsministerium koster den vilde kanin landmændene ca. 150 mio. kr. årligt i tabt udbytte, da de bl.a. spiser græsset, som skal være foder til landbrugsdyr, og brancheorganisationen Federated Farmers er derfor glad for tiltaget.

- Der er nogle desperate landmænd derude. Hvis endnu et år går uden virussen, vil den økologiske skade på nogle bedrifter være ubegribelig, siger organisationens talsperson Andrew Simpson ifølge BBC.

Frygter risiko for kæledyr

Virussen vil medføre spasmer, organsvigt, blodpropper og vejrtrækningsbesvær, og det tager mellem to og fire dage, før en smittet kanin dør.

Dyreværnsorganisationen RSPCA er imod tiltaget, da man mener, at det skaber lidelse hos de vilde kaniner og er en risiko for kaniner som kæledyr.

- Vi er fortalere for mere humane metoder, siger Arnja Dale fra RSPCA, der er uenig med myndighederne i, hvor sikker vaccinen, som kæledyrene kan få, er.

En lignende virus blev sluppet løs i 1997, men kaninerne er nu blevet immune, og derfor er det en anden type, som nu spredes.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE