Topnyheder

Vaskeri vil forsøge at rense vand fra vaskemaskiner for mikroplast

Vand fra industriens tekstilvaskemaskiner skal i et forsøg renses for mikroplast. Et nyt projekt skal udvikle en metode til at filtrere de mikroskopiske partikler, som forurener naturen.

Spildevandet fra rensningen af måtter indeholder mikroplast, og det vil et nyt projekt forsøge at sætte en stopper for. Foto: Pixabay

Tusindvis af måtter bliver vasket hver dag i Danmark, og det kan gøres mere miljøvenligt. For spildevandet fra rensningen af måtterne indeholder mikroplast, og det vil et nyt projekt forsøge at sætte en stopper for. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Måttevaskeriet Berendsen Textil Service i Karup vasker hver dag flere ton gulvmåtter, og det nye projekt skal tage udgangspunkt i det vaskeri. Projektet støttes med knap en mio. kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets støtteordning MUDP-ordning.

- Vi ved, at vask af tøj og tekstiler hvert år bidrager med flere ton mikroplast, som i sidste ende kan ende i vores vandmiljø. Dette projekt kan være med til at udvikle en metode til at standse udledningen, siger Esben Lunde Larsen.

En rapport fra Miljøstyrelsen har tidligere anslået, at tekstilvask står for knap to procent af den mikroplast, som udledes til vandmiljøet. Projektet fokuserer på industriel vask af de måtter og underlag, som ligger i tusindvis af institutioner og kontorer landet over. Noget af det skidt, som vaskes af måtterne, er mikroplast fra støv og skosåler. Samtidig frigives både små stykker gummi fra bagsiden og mikroskopiske tekstilfibre, som er blandt de mindste former for mikroplast.

Bildæk er den største kilde til mikroplast

Projektet skal kortlægge udledningen af mikroplast og undersøge, hvordan man kan fjerne partikler og fibre, som ofte er mindre end 10 mikrometer i størrelse. Projektet skal udvikle en metode til at opdage og opfange 80 pct. af plastikpartiklerne, før de forlader vaskeriet med spildevandet. Håbet er, at erfaringerne fra projektet kan udbredes til andre former for industriel vask.

Mikroplast er mikroskopiske stykker plast, som ofte ikke kan ses med det blotte øje. Tekstilfibre er blandt de mindste former for mikroplast og måler ned til under 10 mikrometer, hvilket svarer til 0,01 millimeter. Projektet, der løber i to år, skal teste rensning ved hjælp af kemisk-mekanisk filtrering.

En rapport fra Miljøstyrelsen anslog i 2015, at tekstiler er en væsentlig kilde til udledning af mikroplast med mellem 200 og 1.000 ton om året. Den største kilde i undersøgelsen er dog bildæk, som står for mellem 4.200 og 6.600 ton om året.

/Globalen

ANNONCE