Topnyheder

Ko flygtede fra slagtning og svømmede i sikkerhed

En ko har vundet en politikers hjerte efter en bemærkelsesværdig flugt fra en kvægtransport. Det er ikke første gang, at dyr undslipper slagtning og bliver reddet.

En ko er flygtet fra slagtning og søgt tilflugt på en ø. Genrefoto: Pixabay

En ko i den polske landsby Buków har søgt tilflugt på en ø, efter at hun den 23. januar flygtede fra dyretransporten, der skulle fragte hende og andre køer til slagteriet.

Koen, der er af kvægracen limousine, var ved at blive ført ind i transportvognen mod slagteriet, da hun rev sig løs fra landbrugsmedarbejderne og forcerede et metalhegn, hvorefter hun forsvandt. Hun blev efterfølgende fundet ved bredden til den kunstige sø Jezioro Nyskie, men nægtede at lade sig indfange og svømmede i stedet ud på en ø, der ligger midt i søen, skriver det polske medie nto.pl.

I flere dage forsøgte koens ejer - omtalt i medierne som hr. Lukasz - at indfange hende, men da det efter en uge ikke var lykkedes, begyndte han i stedet at lægge foder ud til hende. Lokale brandmænd har også forsøgt, men deres stedfortrædende kommandør, Pawel Gotowski, fortæller, at koen aldrig har ladet dem komme nærmere end ca. 70 meter, før hun flygter.

Hr. Lukasz har også kontaktet en lokal dyrlæge - Jacek Opara - for at få koen bedøvet, men det viste sig, at dyrlægen ikke havde flere bedøvelsespatroner, og desuden kræver det, at han har maksimalt 20 meters afstand til koen, samt at pilen formår at trænge igennem dens tykke skind. Derudover er der risiko for, at koen går til angreb, før bedøvelsen har slået igennem.

Den lokale politiker Pawel Kukiz har på sin Facebook-side hyldet koen og lovet at sikre den mod at blive slagtet.

Han skriver bl.a., at han ikke er vegetar, men at han vil kæmpe for koens liv, og at hvis alle polakker havde samme beslutsomhed som den, ville landet være rigere. Ifølge den britiske avis The Express har han efterfølgende fortalt sine Facebook-følgere, at en person har lovet at tage koen til sig og give den en tilværelse uden udsigt til at blive slagtet.

Hepper på dyrene og spiser kødet

Det er ikke første gang, at et dyr flygter fra slagteriet og får borgeres sympati. For nylig flygtede to køer - som i øvrigt var søstre - fra et hollandsk slagteri. Den ene af dem blev senere indfanget, men den anden har hver gang formået at flygte og holde sig skjult i en skov. Om natten søgte hun angiveligt mod nærliggende gårde, hvor hun spiste foder. En crowdfunding-kampagne har nu rejst penge nok til, at hun kan få lov at leve resten af sit liv på et dyreinternat for køer.

Og sidste år fandt en 10 måneder gammel tyr et nyt hjem hos Skylands Animal Sanctuary and Rescue i Wantage, USA, efter at den flygtede fra et slagteri.

Paradokset i, at folk hepper på dyr, der undslipper slagtning, samtidig med at de fleste spiser kød, er tidligere blevet omtalt i et indlæg på mediet The Dodo, der dækker dyrevelfærd og andre historier om dyr.

- Vi hepper på køer som Cinci - og i et nyere eksempel på en unavngiven ko, der flygtede fra et slagteri i Baltimore blot for senere at blive skudt og dræbt af politiet - og gør alligevel intet ved det, som køerne i første omgang flygtede fra. Tværtimod er de fleste af os glade for at spise alle de køer, som ikke undslap deres skæbne, skrev Margo Demello, der har en ph.d. i kulturel antropologi og er leder for nonprofitorganisationen Human-Animal Studies ved Animals & Society Institute.

Læs flere eksempler på dyr, der er flygtet, her

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE