Topnyheder

Danmark er det sidste land i Norden, der tillader elefanter i cirkus

Sverige har nu indført forbud mod elefanter i cirkus. Dermed står Danmark alene som det sidste land i Norden, der tillader elefanter at optræde i cirkus.

I forbindelse med en revision af dyreværnsloven stopper Sveriges regering nu for, at elefanter og søløver kan fremvises i cirkus.

Beslutningen er truffet efter, at en faglig redegørelse har vurderet, at man rent praktisk ikke kan holde elefanter og søløver på en måde, som tilgodeser dyrenes behov for naturlig adfærd. De nye regler vil træde i kraft fra 1. april 2019.

- Det er en sejr for dyrevelfærden, at vilde dyr ikke længere skal tvinges til at levere billige grin for menneskers underholdning. Det kan vi ikke være bekendt, og det er slapt, at Danmark skal være fodslæbende, når det gælder dyrevelfærd, siger Animas kampagnechef Thorbjørn Schiønning i en pressemeddelelse.

Også hos den svenske dyreværnsorganisation Djurens Rätt er der glæde over forbuddet, hvilket illustreres af nedenstående tweet af præsident Camilla Björkbom.

De nye regler betyder, at Danmark er det eneste land i Norden, hvor det fortsat er tilladt at fremvise elefanter og søløver i cirkus. I Finland har det været forbudt i flere årtier, og i Norge blev et forbud vedtaget i 2016.

I Europa har 15 lande nu indført forbud mod vilde dyr i cirkus. Blandt lande med forbud er: Holland, Østrig, Kroatien, Irland, Skotland, Malta, Slovenien, Cypern, Belgien, Rumænien, Estland, Letland, Grækenland og Italien.

Anima har gennem sin kampagne for at hjælpe cirkusdyr indsamlet 40.000 underskrifter, som foreningen snart vil overbringe til de politiske partier for at opfordre dem til også at indføre et forbud i Danmark.

Danskerne er imod vilde dyr i cirkus

En meningsmåling foretaget sidste år viste, at 60 pct. af danskerne finder det uacceptabelt, at vilde dyr optræder i cirkusser. 25 pct. anser det for acceptabelt.

Den europæiske sammenslutning af dyrlæger, FVE, opfordrede i 2015 alle EU-lande til at indføre forbud af hensyn til dyrevelfærden. I en skriftlig udtalelse skrev sammenslutningen bl.a., at:

"Brugen af vilde pattedyr, især elefanter, store katte (løver og tigre) i omrejsende cirkusser afspejler et traditionelt, men forældet syn på vilde dyr. Disse dyr er gjort at de samme gener, som deres vilde artsfæller og bibeholder deres instinktive drifter og behov. Behovene for udomesticerede, vilde pattedyr kan ikke imødekommes i et omrejsende cirkus; især ikke med hensyn til opstaldning og muligheden for at udtrykke normal adfærd. Der er meget lidt eller slet ingen uddannelses-, bevarings-, forskningsmæssig eller økonomisk fordele, der kan retfærdiggøre brugen af vilde dyr i omrejsende cirkusser."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE