Topnyheder

Tab af insekter kan være toppen af isbjerget

Forurening nær grænseværdien fra landbrug og urenset spildevand har katastrofale følger for visse insekter, viser et nyt studie. Det kan starte en dominoeffekt, lyder advarslen.

De nuværende grænseværdier i Storbritannien beskytter ikke insekter tilstrækkeligt ifølge et nyt britisk studie. Foto: Pixabay

Insekter i vandområder har svært ved at overleve selv beskeden forurening fra landbruget og urenset spildevand. Et nyt britisk studie viser, at forurening med fosfor og fine sedimenter fra landbrug og urenset spildevand slår op mod 80 pct. af alle æg fra den brogede døgnflue ihjel, og det kan få konsekvenser for fødekæden. Det skriver The Guardian.

- Resultaterne af det her banebrydende nye studie er ubestridelige. Vi tror, at det her kun er toppen af isbjerget. Mister du de hvirvelløse dyr, vil andre arter følge med, siger Paul Knight, chef for organisationen Salmon and Trout Conservation (STC), der arbejder for at beskytte fiskelivet og vandløb, til The Guardian.

Antallet af brogede døgnfluer er faldet drastisk i Storbritannien de senere år og er helt forsvundet fra nogle floder. Studiet viser, at de fine sedimenter, der udvaskes fra landbrug, lægger sig oven på æggene og kvæler dem, fordi ilttilførslen stopper, mens fosfat, der dannes af fosfor, har vist sig at hæmme ægs udvikling.

Selv når vandet havde indhold af fosfat og fine sedimenter meget tæt på grænseværdierne, døde 80 pct. af æggene. Det er et problem, da de fleste britiske floder indeholder mængder, der overstiger grænseværdierne; således har kun 17 pct. af dem en såkaldt "god økologisk tilstand" jf. EU-reglerne.

Det kan påvirke andre arter

Studiets hovedforfatter Nick Everall fra Aquascience Consultancy siger til The Guardian:

- Døgnfluer som den brogede døgnflue er essentielle dele af vandets fødekæde.

Han tilføjer:

- Det fortsatte tab af dem kan påvirke overlevelsen af andre vigtige arter såsom vilde fisk, fugle og pattedyr. Dette studie viser, at selv beskedne mængder af sedimenter og fosfat, under nuværende nationale grænseværdier, har stor betydning for ægs overlevelse.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Environmental Pollution. Det er støttet af Salmon and Trout Conservation.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE