Topnyheder

Norge vil forbyde pelsproduktion

Den norske regering har foreslået at udfase landets pelsproduktion. Dyrevenner jubler over tiltaget.

Den norske regering vil forbyde pelsproduktionen. Landet opdrætter hvert år 700.000 mink til pels. Billedet her er fra en lettisk minkfarm. Foto: Dzīvnieku brīvība/flick

I 2011 forbød Norge al pels i forbindelse med Oslo Fashion Week. I 2015 deltog over 7.000 nordmænd i en protestmarch mod pels. Og i 2016 viste en rundspørge, at syv ud af ti kvinder ønskede et forbud mod pelsproduktion.

Nu er Norge på vej skridtet videre; landets regering vil nemlig forbyde pelsproduktionen, så den udfases frem mod 2025. Det skriver flere medier herunder nrk.no, expressen.se og 730.no.

Tiltaget er skrevet ind i det nye regeringsgrundlag mellem Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Pelsavlerne vil få hjælp til at omlægge til en anden type produktionen.

- Noahs 28 år lange kamp for pelsdyrene er vundet!! ENDELIG lytter politikerne til flertallet, veterinærfaglige råd og hensynet til dyrene, skriver dyreværnsorganisationen Noah på sin Facebook-profil.

Pelsavlerne er i imidlertid rasende over regeringsgrundlaget, og flere medlemmer af brancheforeningen Norsk Pelsdyraslag har netop afholdt møde om situationen.

- Det er en skandaløs beslutning, siger foreningens informationschef, Guri Wormdahl, til nrk.no, mens styreleder Bertan Trane Skardsem siger:

- Det sidste ord er helt sikkert ikke sagt i denne sag.

Ifølge organisationen Dyre Rettigheder er der i dag flere end 300 pelsproducenter i Norge, som hvert år opdrætter og dræber 700.000 mink og 110.000 ræve.

I 2016 kom det frem, at norske pelsavlere fodrer deres dyr med hvalkød, hvilket affødte kritik fra organisationerne Environmental Investigation Agency (EIA) og Animal Welfare Institute (AWI)

Opdateret d. 15/1 med udtalelser fra Norsk Pelsdyraslag

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE