Topnyheder

DMI opruster mod ekstremt vejr

Klimaforandringerne øger risikoen for ekstremt vejr. Det får nu DMI til at udvide sin særlige vagtordning, så kommuner kan nå at blive forberedt, når vejret viser tænder.

Klimaforandringerne betyder mere ekstremt vejr - det får nu DMI til at opruste sin overvågning af farligt vejr. Foto: Pixabay

DMI har siden 2016 haft en særlig 'farligt vejr'-vagt, der varsler kommuner, beredskabsmyndigheder og forsyningsselskaber i hovedstadsområdet op til 36 timer i forvejen, når ekstremt vejr er under opsejling. På den måde kan myndighederne nå at forberede sig bedst muligt og tage de fornødne forholdsregler i god tid, inden det ekstreme vejr bryder løs. Nu opruster DMI og føjer kraftigt snefald, isslag og fygning til listen som 'farligt vejr'-vagten holder særligt øje med. Det oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.

- Klimaændringerne forårsager voldsommere vejr i Danmark, og det udfordrer os som samfund. Så det glæder mig, at vi med samarbejdsaftalen kan være med til at øge trygheden for borgerne og reducere de materielle skader i hovedstadsområdet. Ordningen her viser, at når vi øger dialogen og den faglige rådgivning, så stiger kvaliteten af beredskaberne og forsyningernes effektivitet under ekstreme vejrsituationer. I hele Danmark skal vi forberede os på en fremtid med mere ekstremt vejr,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Dyrt for forskringsbranchen

Forsikringsbranchen har tidligere vurderet, at det store skybrud den 2. juli 2011 i København kostede op mod 6 mia. kr, og ekstreme vejrhændelser bliver kun værre og kommer hyppigere med klimaforandringerne. Derfor har DMI siden 2016 arbejdet tæt sammen med kommuner, beredskaber og forsyningsselskaber i hovedstadsområdet for at begrænse skaderne af det ekstreme vejr.

Samarbejdet betyder, at DMI stiller en særlig 'farligt vejr'-vagt til rådighed ved storm, kraftig regn, skybrud, forhøjet vandstand og nu også kraftigt snefald, isslag og fygning.

- Når eksempelvis en storm er på vej, kalder vi skærehold ud med motorsave, som står klar til at skære væltede træer fri fra vejbanerne i København. Så kan vi hurtigt afvikle trafikken, så alle, fra borgere til ambulancer, kan køre videre. Vores opgave er at forebygge, begrænse og afhjælpe skader på personer, ejendom og miljøet ved ulykker og katastrofer. Vi har lært, at når vi samarbejder, bliver vi hurtigere og mere effektive til at løse opgaverne sammen under de ekstreme vejrforhold, siger operationschef i Hovedstadens Beredskab Mads Graversen.

Den nye udvidede aftale trådte i kraft 1. januar 2018.

/Globalen

ANNONCE