Topnyheder

Det stigende hav får havbunden til at synke

Havet kan være steget mere end hidtil antaget, fordi den øgede mængde vand har presset havbunden nedad. Den faktor har manglet i målinger af havstigningen.

Den smeltende ismasse tilfører havet mere vand, hvilket presser havbunden nedad. Foto: Jasmine Nears/flickr

Den stigende mængde vand, der kommer i verdenshavene på grund af afsmeltningen af polarisen, lægger et øget pres på havets bund. Ifølge et nyt studie betyder det, at havbunden synker, hvilket kan lade sig gøre, fordi klodens yderste skorpelag er elastisk.

Det skriver livescience.com.

Ved at vurdere den tabte ismasse og den øgede mængde vand i havet har forskerne beregnet, at havbunden i perioden 1993 til 2014 er sunket med 2 mm i gennemsnit over hele kloden. Visse steder - i Det Arktiske Ocean - er det dog helt op til 20 mm.

De nuværende beregninger af havets stigning foretaget af satellitmålinger medregner ikke den synkende havbund, og derfor mener forskerne, at satellitterne undervurderer havstigningen med op til 8 pct.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE