Topnyheder

Klimaforandringer er ved at kvæle havet

Døde zoner i havet breder sig hastigt på grund af klimaforandringerne. Højere temperaturer og døde havzoner har tidligere været forbundet med masseudryddelser, advarer forskere.

I sommer kom det frem, at kødproduktionen i USA sandsynligvis havde forårsaget en enorm død zone nær østkysten. Landbrug og klimaforandringer er nogle af hovedårsagerne til, at havet mister ilt. Se nyhedsindslaget herover.

Havet mister ilt. Antallet af døde havzoner er firedoblet siden 1950'erne, og zoner med meget lidt ilt nær kystområder er tidoblet i samme periode - i høj grad på grund af klimaforandringerne. Problemet er imidlertid overset af statslederne, selvom det vil få omfattende konsekvenser for både havdyrene og millioner af mennesker, lyder det fra en gruppe forskere i en ny analyse trykt i tidsskriftet Science. Det skriver The Guardian.

I analysen peger forskerne ifølge The Guardian på, at tidligere masseudryddelser i klodens historie har været forbundet med et varmt klima og iltfattigt hav.

- Det er der, vi er på vej hen med den nuværende udvikling. Men konsekvenserne ved, at mennesket forbliver i den retning, er så store, at det er svært at forestille sig, at vi vil gå så langt ad den vej, siger Denise Breitburg, analysens hovedforfatter og forsker ved Smithsonian Environmental Research Center, USA, til The Guardian.

Over 500 mio. mennesker er afhængige af fiskeri

Analysen viser desuden, at havets samlede iltindhold er faldet med 2 pct. siden 1950, og at de døde zoner er udvidet med en størrelse, der nogenlunde svarer til EU's areal. Det betyder, at fisk og andre havdyr uden for de døde zoner kan få sværere ved at trække vejret, og det vil i sidste ende ramme de 350 mio. mennesker ansat i fiskeriindustrien og de over 500 mio. mennesker, hvis primære fødevaregrundlag er fisk.

Sidste år viste et tysk studie også, at havet mister ilt på grund af klimaforandringerne - forskerne vurderede, at havets iltindhold vil være faldet med 6-7 pct. i år 2100.

Denise Breitburg siger, at vi kan bremse problemet, hvis vi handler, men at det er svært, fordi problemet ikke har høj prioritet blandt verdens statsledere.

Andre årsager til døde zoner er landbrug. Sidste år viste en rapport, at kødproduktionen nær kystområder i USA udledte så mange næringsstoffer i havet, at algeopblomstringen forårsagede iltmangel.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE