Topnyheder

Ny forskning: Pesticider skader bier mere end hidtil troet

Det konventionelle landbrugs brug af pesticider rammer bierne langt hårdere, end man hidtil har vurderet, viser ny forskning. Den intensive dyrkning har gjort biernes føde for ringe.

Kombinationen mellem dårlig næring og insektgifte øger biers dødelighed, viser ny forskning. Foto: Pixabay

Kombinationen mellem insektgifte - betegnet som neonikotinoider - og det konventionelle landbrugs intensive dyrkning er mere skadelig for bierne end hidtil troet. De monokulturelle marker med ensartede afgrøder har sænket næringsværdien i biernes føde, og ifølge et nyt studie kan den ringe næring kombineret med eksponering af insektgifte øge dødeligheden med 50 pct. Det skriver The Independent.

- Disse resultater bør få os til at gentænke vores nuværende pesticidvurderinger, da de - baseret på vores fund - muligvis undervurderer pesticidernes giftige virkninger på bierne, siger dr. Simone Tosi, studiets medforfatter og forsker ved University of California San Diego, USA, ifølge The Independent.

I studiet avlede forskerne bikolonier og gav bierne føde med forskelligt indhold af næring og insektgiftene clothianidin og thiamethoxam. De kunne bl.a. se, at en kost med lavt næringsindhold kombineret med eksponeringen af pesticider faktisk var mere dødelig, end når bierne sultede. Bier, der udelukkende fik vand uden næring, men også uden pesticider, overlevede længere, end bier, der fik mangelfuld næring tilsat pesticider.

Flere studier peger på giftig effekt

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B. er endnu et i rækken af studier, der peger på, at insektgifte rammer bierne både ved at øge dødeligheden og skade deres stedsans og formering.

Et studie fra 2016 fandt eksempelvis, at insektgiften imidacloprid sænkede antallet af biers celler med æg med 46 pct., mens thiamethoxam førte til et fald i bestanden af levende bier på hele 38 pct. En tredje gift - clothianidin - havde ingen dræbende effekt, men påvirkede dog bierne, således at der blev produceret flere dronninger end normalt.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE