Topnyheder

En hund til julemiddagen

DEBAT: En jamrende hund bliver tævet med en stok, indtil den mister bevidstheden. Hunde- og kattekød er udbredt i Asien, men også andre dyr lider under menneskets grusomhed.

Foto: Miran Rijavec/flickr

Du sidder ved et smukt dækket bord med hvid dug, porcelæn og sølvtøj. I krukkerne er grangrene pyntet med glaskugler af fineste slags, og stearinlysene kaster et varmt skær af sig. En rigtigt indbydende, hyggelig og rar stemning er til stede, da fadene bæres ind. Og ih, hvor det dog dufter – hm, af hvad?

Du synes ikke helt, du kan genkende duften af juleand - du tænker, der er nok brugt nye og spændende krydderier i år.

Fadene går rundt, og den lækre mad dækker din tallerken. Der skåles og hilses til højre og venstre, stilheden sænker sig, og de få lyde, der kommer, er klirren af knive og gafler, der rammer porcelænet. Du ser dig omkring, vil hilse på værtinden og rose maden, da din sidemand pludselig spørger: ”Sig mig, Caroline, hvor kommer stegen fra i år”? Caroline smiler og svarer: ”Åh, i år er det vores hund Toby, vi fik slagtet lige før jul. Du husker Toby, ikke sandt? Hundesteg hører sig jo til, og i år gik vi altså ikke på hunde-køds-markedet, men tog Toby."

Pludselig sidder maden fast i halsen på dig, og lysten til at kaste op er stor. Væmmelsen, og den afsky, du føler, er ikke til at tage fejl af, og den bliver ikke mindre, da du erfarer, at sådanne middage med hundekød og kattekød finder sted overalt i Sydkorea, Kina, Vietnam, Thailand, Indonesien og flere andre asiatiske lande.

Hundene tortureres før slagtning

Du beslutter dig for at undersøge sagen nærmere, og her fortælles, hvad du kom frem til: Det er anslået, at omkring 2,5 millioner hunde og tusindvis af katte årligt bliver slagtet på meget modbydelige og meget brutale måder alene i Sydkorea. I hele Asien er tallet oppe på omkring 30 millioner dyr. I visse asiatiske kulturer bliver hunde ikke kun spist - de udsættes for frygtelige pinsler, inden de slagtes, da asiaterne mener, at hvis hunden bliver tortureret inden slagtningen, er kødet mere smagfuldt.

Det er ikke ualmindeligt at hundene hænges op i bagbenene, tæskes hårdt før de skæres i stykker og smides i kogende vand, mens de stadig er i live. Af og til bliver deres pels flået af dem – også mens de er i live. Pelsen trækkes af fra hovedet og ned. Lidt på samme måde vi andre tager tøjet af.

Personer fra dyrevelfærdsforeningen One Voice rapporterer at have set mennesker på en hunde-køds-restaurant tæske en sammenkrøbet og jamrende hund med en stok, indtil den mistede bevidstheden. De lod den afbløde på fortovet. Hundens blod spredte sig under burene, hvor rædselsslagne hunde sad og så på, mens de ventede på, det blev deres tur. Hvis nogen af læserne har brug for at se beviser på uhyrlighederne, anbefales de at se med på denne video, som er sendt til Sydkoreas hunde-køds-industri: http://koreandogs.org/stop-it-korea/.

Hundene bliver avlet på hunde-køds-farme under usle forhold. I Sydkorea er spisning af hundekød ulovligt, men regeringen vender i praksis det blinde øje til. Alle racer af hunde bliver brugt som kød. Lige fra stjålne familiehunde og gadehunde til de opdrættede.

De opholder sig i små trange og snavsede bure, deres mad er mere eller mindre rådden og består af affald. De er udelukket fra at få motion, der gives ingen læ for vind og vejr. Ikke engang jord under poterne har de, da burenes bund, ligesom siderne, er lavet af ståltråd. Dyrlægehjælp til syge hunde er ikke eksisterende.

Hundene bliver slagtet på den mest smertefulde og brutale måde, der tænkes kan, ofte i overværelse af de andre hunde, der ser på, mens de frygter for deres liv. De tæskes, stikkes med kniv, hænges, slagtes, smides i gryder med kogende vand, får pelsen flået af, de får elektriske stød, brændes med blæselampe osv. Alt sammen ofte mens de er i live.

Vores medfølelse bør række videre end til hunde og katte

En voksende gruppe af mennesker i Sydkorea og Kina udtrykker deres misbilligelse over disse umenneskelige torturmetoder; de mener helt klart, det skal stoppes. At det også er uendelig dårlig reklame for deres land, er en anden side af hunde- og kattedrabene.

Det er selvfølgelig ikke kun hunde og katte, der lider under menneskets grusomhed mod dyr. Vores medfølelse med dyr, der lider, er uden grænser. En opfordring til at afslutte den barbariske behandling af bl.a. hunde, katte, babysæler og hvaler betyder ikke, at det er i orden at tolerere massedrab på grise, køer og kyllinger.

Der er regnet på, at mennesker dræber seks millioner landdyr og 120 millioner havdyr hver time for menneskets såkaldte "behov". Det er mange dyr og mange drab. Omregnet svarer det til, at drab på dyr i en uge, er flere drab end alle dødsfaldene i alle krige i menneskets historie.

Det er på tide at tage et skridt videre mod civilisationen og udvide kredsen af levende væsener, der fortjener vores medfølelse, til de over 8 millioner arter, der er vores medborgere på denne planet.

  • Debatindlæg om dyrevelfærd, klima eller miljø kan sendes til henrikhindby@globalen.dk.

  • Skriv "Debat" i emnefeltet.

  • Navn skal oplyses og gerne profession hvis relevant.

  • Debatindlæg er ikke udtryk for Globalens holdning, og faktuelle oplysninger står for skribentens egen regning.