Topnyheder

Forskning: Boring efter skifergas har givet flere jordskælv

Fracking - boremetoden, når man eksempelvis borer efter skifergas - er skyld i markant flere jordskælv i USA, konkluderer forskere bag et nyt studie.

Hvad er fracking egentlig? Se denne korte video, der forklarer metoden.

Siden 2008 har flere amerikanske stater oplevet en kraftig stigning i antallet af jordskælv. Eksempelvis er Oklahoma gået fra ét til to jordskælv om året til over 800, mens Texas har oplevet en seksdobling. Ifølge et nyt studie er årsagen til de mange jordskælv fracking - en boremetode, der ved at pumpe sand og kemikalier ned i undergrunden skaber revner og sprækker.

Forskerne har undersøgt geologiske data fra de seneste 450 mio. år knyttet til forkastningszonen mellem Dallas og Fort Worth i Texas. I 300 mio. år har zonen været betragtet som geologisk død, og forskerne konkluderer, at naturlige påvirkninger ikke kan forklare den kraftigt stigende aktivitet. Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt Scientific American.

Ekspert i menneskeskabt seismisk aktivitet ved Stanford University Mark Zoback siger ifølge Scientific American, at han er enig i studiets konklusion om, at de nyligt forekommende jordskælv i Texas sandsynligvis er knyttet til olie- og gasproduktionen. Han er dog ikke helt enig i, at forkastningszonen har været geologisk død.

Flere forskere har tidligere peget på olie- og gasboringer som årsagen til jordskælv, mens andre forskere har udfordret konklusionen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Science Advances.

Fracking har også været et emne i Danmark, særligt for få år siden, da det franske selskab Total udførte prøveboringer i Nordjylland til store protester fra lokalbefolkningen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE