Topnyheder

Forskere finder sammenhæng mellem luftforurening og dårlig sædkvalitet

Forskere har undersøgt sædcellerne hos næsten 6.500 mænd og fundet en tydelig sammenhæng mellem luftforurening og deforme sædceller. Jo mere forurening, desto mere deformitet.

Mere luftforurening øger risikoen for påvirkning af sædcellerne, lyder det fra en gruppe forskere bag et nyt studie. Foto: MM/flickr

Det er ikke kun hjernen og luftvejene, der ifølge forskere bliver påvirket negativt af luftforurening - også mænds sædceller kan blive ramt. Et nyt studie viser en tydelig sammenhæng mellem deforme sædceller og luftforurening. Det skriver flere medier, heriblandt The Guardian.

Bag studiet står forskere fra Chinese University of Hongkong. De har undersøgt sædkvaliteten hos 6.475 mænd i Taiwan i perioden 2001 til 2014 og fandt en "klar sammenhæng" mellem høje niveauer af de små PM2.5-forureningspartikler - der er under 2,5 mikrometer - og deforme sædceller. Jo flere PM2.5-partikler, en mand var eksponeret for, desto flere misdannede sædceller - og det var såvel ved kortvarig eksponering på nogle måneder som længerevarende eksponeringer på to år.

Antallet af sædceller blandt mænd er halveret de seneste 40 år, og selvom forskere endnu ikke har fundet frem til årsagerne bag, kan dette være en af dem.

- Selvom effekten kan være lille og betydningen måske insignifikant i kliniske omgivelser, er det en vigtig offentlig sundhedsudfordring, skriver forskerne bl.a.

Forurening kan også forårsage demens

The Guardian har forelagt to britiske forskere studiet, men begge tvivler på, at det har den helt store relevans i debatten om fertilitetsproblemer, fordi så mange faktorer kan spille ind på sædkvaliteten, og deforme sædceller betyder ikke nødvendigvis, at fertiliteten falder.

Forskerne bag studiet skriver, at de ikke med sikkerhed kan forklare, hvordan luftforureningen påvirker sædcellerne, men at andre studier tidligere har peget på, at bl.a. tungmetallerne i partiklerne kan have en sammenhæng. Studiet er udgivet i tidsskriftet Occupational & Environmental Medicine.

Tidligere i år viste et amerikansk studie en sammenhæng mellem mængden af PM2.5-partikler og forekomsten af demens, heriblandt Alzheimer. Partiklerne stammer bl.a. fra trafikken og er så små, at de indåndes med risiko for at sætte sig på hjernen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE