Topnyheder

Energiselskab vinder retssag: Må fælde 12.000 år gammel skov

Et energiselskab har fået rettens ord på, at det må fælde en knap 12.000 år gammel skov med ca. 140 truede dyrearter. Selskabet udvinder det stærkt forurenende brunkul.

Over 2.000 demonstranter viste for få uger siden deres utilfredshed med minen, der er medvirkende til fældning af den gamle skov Hambach. Se videoindslaget herover.

Næsten 90 pct. af den knap 12.000 år gamle skov Hambach ved Köln i Tyskland er blevet fældet af energiselskabet BWE, der har minedrift i området. Og nu har BWE fået rettens ord for, at det kan udvide minen og fælde yderligere skov, efter at den tyske miljøgruppe Bund forgæves forsøgte at få domstolene til at bremse fældningen.

Det skriver dw.com.

BWE, der ejer området, driver en af verdens største åbne miner, hvor der udvindes brunkul - en af de mest forurenende fossile brændstoffer, der findes. Bund lagde sag an i håbet om at få resten af skoven fredet, med argumentet om at den huser flere sjældne dyrearter, bl.a. en næsten udryddet flagermuseart

BWE vil udvide minedriften, hvilket betyder, at mere skov må fældes. Foto: Markus Jakobs/flickr

Selskab: Vi har ret til det

Retten fremsatte ellers to forslag til kompromisser, der ville skåne skoven - begge nogen, som Bund var villig til at indgå, men BWE afviste, da selskabet ikke mener, at udvidelsen af minen kan ske, uden at mere af skoven skal fældes.

- Vi har ret til det, og hvis vi ikke fælder træerne udgør det en risiko for minens drift, siger BWE's talspesson Guido Steffen til dw.com.

Dommer Holger Mauerer gav udtryk for ærgrelse over, at parterne ikke kunne indgå et kompromis og nævnte, at kul ikke har nogen fremtid i Tyskland. Men ingen lov brydes ved fældningen, og derfor kunne retten ikke give Bund medhold.

Hambach var engang en af de største skove i delstaten Nordrhein-Westfalen, men ca. 90 pct. af den er nu fældet. Bund er allerede ved at forberede en ankesag.

Miljødemonstranter har forgæves forsøgt at forhindre mineselskabet i at fælde mere skov. Foto: Infozentrale/flickr

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE